Український режисер відмовився від ордена, який йому вручив Зеленський

ITALY-CINEMA-VENICE-FILM-FESTIVAL-MOSTRA
Фото: НУК

Своє рішення він пояснив протестом проти кримінальних проваджень, відкритих щодо українських кіновиробників.

Український режисер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський.

Про це він повідомив LB.ua.

Васянович заявив, що це «не політичне рішення», а радше «цехова солідарність та етика». Каже, що не може прийняти держнагороду, якою його відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

«Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками», — зазначив режисер.

З його слів, ці «справи» переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені.

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує «за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність», а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням», — додав він.

Валентин Васянович – кінорежисер, автор ігрових фільмів «Атлантида», «Рівень чорного» та документального «Присмерку», оператор стрічки «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: