«Мертві душі» відбирають у України по 50-100 млрд гривень на рік – Мінцифри

гроші7
Фото ілюстративне

Це кошти, які зараз витрачають на 17% соцвиплат.

Майбутній запуск єдиного реєстру осіб, які отримують соціальну допомогу, дозволить Україні економити 50-100 млрд гривень в рік.

Вони йдуть «мертвим душам» – людям, яких не існує, або тим, хто не має права на державну допомогу, заявив очільник Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров в етері телеканалу «Україна».

«Багато «мертвих душ» отримують соціальні виплати. Людей не існує, а вони отримують допомогу по безробіттю, пенсії. А люди, які повинні отримувати, не отримують або на це не вистачає грошей.

Думаю, що 50-100 млрд гривень на рік – це мінімум, який можна заощадити. Несправедливо, коли бабуся, яка відпрацювала 40 років, отримує кілька тисяч гривень пенсії. І є люди, яких взагалі не існує, і витрачаються мільярди на всі ці схеми. Ми їх будемо ліквідувати, незважаючи на спротив», – сказав Федоров.

Вирішити проблему має запуск єдиної електронної системи верифікації виплат. Для людей перехід буде майже непомітним, при цьому відпаде необхідність пред’являти паперові документи і стояти в чергах, запевнив Федоров. Перші виплати за новою системою українці почнуть отримувати в квітні 2021 року.

«Ми працюємо над тим, щоб налагодити роботу всіх реєстрів, які пов’язані з соціальними виплатами. Уже прийняли стратегію, почали розробку. Є опір, тому що це всім невигідно. Але це вигідно українцям, тому що це буде залишок в бюджеті. Я конкретно знаю людину, яка живе взагалі не в Україні, але отримує допомогу по безробіттю. Це несправедливо», – пояснив міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: