Чи штрафуватимуть львівських підприємців, які порушуватимуть карантин вихідного дня , - ЛОДА

630_360_1602808279-189
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Підприємців, які порушуватимуть карантин вихідного дня будуть штрафувати.

Підприємців, які порушуватимуть карантин вихідного дня, будуть штрафувати.

Про це під час брифінгу в п'ятницю, 13 литсопада, повідомив заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень.

«Кабмін опублікував постанову, якою скасував адаптивний карантин та ввів локдаун вихідного дня. Від сьогодні обласні, міські, районні комісії ТЕБ і НС не можуть приймати рішення щодо введення обмежувальних заходів», – розповів Тарас Грень.

При цьому він наголосив, що за відкриті заклади в період карантину вихідного дня штрафуватимуть саме особу-підприємця, а не людину, яка закликає робити незаконні дії,.

«Я не думаю, що особу, яка закликає робити незаконні дії , будуть притягувати до відповідальності. Але, коли підприємець буде порушувати закон, на сьогодні – це постанова уряду, то органи Нацполіції можуть оштрафувати підприємця, а не особу, яка закликає до порушення закону», – додав він.

Тарас Грень також уточнив, що в період карантину вихідного дня заборонена робота торгівельно-розважальних центрів.

«У ТРЦ зможуть працювати лише продуктові магазини, аптеки та ветеринарні аптеки. Це стосується і «Епіцентрів» та інших центрів.

Коли ми маємо, наприклад, «Епіцентр і там є продуктовий магазин, то самостійно він може працювати але самостійно «Епіцентр яке такий працювати не може, з врахуванням того, що площа відведена під продаж продуктової групи має складати не менше 60% комплексу. «Епіцентр» під такі критерії не підпадає. Якщо ми беремо, наприклад, торговий центр «Форум», то безпосередньо супермаркет «Ашан» може функціонувати, а все інше — не може», - заявив Тарас Грень.

Він додав, що влада буде напрацьовувати механізми відшкодування збитків підприємцям.

«Я не маю ще інформації, як буде виглядати ця державна підтримка, але це зараз напрацьовується. Щодо штрафів, то вони наразі такі, як були: для фізичних осіб 170-255 гривень, якщо ми говоримо про підприємців, то найчастіше вони становлять 17 тисяч, гривень, хоча є і 34 тисячі і по окремих випадках 450 тисяч. Щодо масових заходів – діє обмеження до 20 осіб і дотримання соціальної дистанції», - розповів Тарас Грень.

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що місто готує позов до суду щодо запровадження карантину вихідного дня.

За його словами, підприємці зможуть отримати юридичну підтримку на гарячій лінії Центру підтримки підприємництва за телефоном 1580, яка консультуватиме в разі виникнення непорозумінь.

Також місто сформує мобільні юридичні групи, які надаватимуть їм оперативну допомогу і звернеться до поліції, аби правоохоронці не штрафували підприємців.

11 листопада уряд вніс зміни до постанови від 22 липня 2020 року № 641, якою запроваджувався поділ України на чотири карантинні зони залежно від рівня поширення Covid-19.

Такі рішення приймала Державна комісія з питань ТЕБ і НС. Відповідно до нового рішення уряду, поділ на карантинні зони скасований. Також вилучений пункт, яким дозволялося місцевим органам державної влади та самоврядування впливати на цей процес, а саме – додатково застосовувати обмежувальні протиепідемічні заходи.

Згідно з рішенням уряду,11 листопада, карантин вихідного дня запроваджується з 00:00 суботи до 00:00 понеділка на термін з 14 листопада до 30 листопада 2020 року. На цей час забороняється робота торгово-розважальних центрів, а також кафе, барів та ресторанів, окрім роботи на доставку або на винос, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, діяльність закладів культури та проведення масових культурних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: