Які медикаменти отримають пацієнти з діабетом за програмою «Доступні ліки»

доступні ліки
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

На сьогодні до програми «Доступні ліки» включено 48 лікарських засобів для лікування діабету ІІ типу. З них - 17 можна отримати безоплатно, решту — 31 лікарський засіб — з доплатою.

Про це повідомили в Національній службі здоров'я України.

Там додають, що отримати їх можна в аптеці за електронним рецептом лікаря, з яким укладено декларацію.

«Для пацієнта найперший порадник у профілактиці та діагностиці діабету - сімейний лікар, терапевт або педіатр. Саме лікар первинної ланки надасть фахову консультацію щодо запобігання розвитку діабету. Зважаючи на стан здоров’я пацієнта, чинники ризику та спадковість, сімейний лікар випише електронне направлення на проведення досліджень або на консультацію до лікарів-спеціалістів, зокрема, ендокринолога», - йдеться в повідомленні.

До пакета безоплатних послуг на рівні первинної меддопомоги, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування діабету, включено вимірювання рівня цукру в крові, регулярне вимірювання артеріального тиску, оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, вимірювання індексу маси тіла, аналіз на загальний холестерин, консультація щодо здорового способу життя, направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів та призначення ліків з програми «Доступні ліки».

Пацієнти з діабетом І типу потребують інсулінотерапії. Програму забезпечення інсулінами на сьогодні адмініструє Міністерство охорони здоров’я.

За забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з цукровим діабетом відповідає місцева влада. Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт, а тако звернутись з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з доплатою, залежно від категорії хворих на діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну.

Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я або в підрозділах з питань охорони здоров’я у кожному регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: