9 речей, які більшість з нас робить неправильно

doct
Фото: Всвіті

Щоденно ми піклуємось про своє здоров’я та здоров’я наших близьких людей навіть не підозрюючи, що робимо це неправильно. Те, як ми звикли чистити зуби, або зупиняти кров з носа нас вчили в дитинстві батьки.

І ніхто в дорослому житті не задумувався чи варто робити так, як це вже дано увійшло у звичку.

У своїх інтерв’ю лікарі розвіяли певні міфи про здоров’я, якими в багатьох випадках люди звикли вірити й зараз. Деякі речі з цього списку вас точно здивують.

Не дуйте на дитячу їжу

Дбайливі мами переймаються тим, аби дитина не обпікала язичок, а тому звикли дмухати на кожну ложечку з їжею, яку підносять потім до ротика малюка.

Чому це погано? Під час дуття на їжу батьки передають бактерії, які знаходять у ротовій порожнині. Саме вони призводять й до карієсу у дитини. Навіть якщо у малюка тільки починають з’являтися зуби, слід пам’ятати, що вони дуже чутливі до цих бактерій.

Що робити натомість? Не діліться своєю їжею з малюком. А якщо хочете, що страва охолола, то краще почекайте декілька хвилин, перш ніж давати її дитині.

Не закидайте голову назад, аби зупинити кров з носа

Якщо закинути голову назад, то кров не стане йти повільніше. Вам казали неправильно і це не допоможе зупинити кровотечу.

Чому це погано? Так можна легко захлинутися кров’ю, адже через ці дії вона потрапляє в горло.

Що робити натомість? Краще стиснути ніздрі пальцями та сісти. Тримайте голову рівно й так, щоб підборіддя знаходилось паралельно до підлоги. Ще краще прикласти до перенісся щось холодне.

Не підіймайте людину, яка втратила свідомість

Бачимо часто у фільмах, як герої поспішають на допомогу й намагаються привести до тями людину без свідомості. Передивившись таких фільмів і в реальному життя люди починають діяти так само, бо поганого не покажуть та й допомогти хоч якось постраждалому потрібно.

Чому це погано? Одна з причин чому людина втрачає свідомість – раптове зниження кров’яного тиску. В результаті кров не потрапляє в достатній кількості до головного мозку. Підіймаючи людину ви створюєте ще один фактор, який впливає на потрапляння крові до мозку.

Що робити натомість? Переконайтеся, що голова безпритомного знаходиться на рівні нижче від грудей. Можна привести людину до тями, але при цьому не підіймати. Дайте відпочити їй декілька хвилин і переконайтеся, що вона почуває себе краще.

Не висмоктуйте отруту змії з місця укусу

Здавалося, а що ще можна зробити крім цього, адже в документальних фільмах та кінострічках показано цей спосіб надання першої допомоги від укусу отруйної змії. Але так ви не тільки не допоможете, а й втратите дорогоцінний час.

Чому це погано?  Лише у 0,05 % випадків укус може бути смертельним. Існує ціле різноманіття протиотрут, які допомагають від зміїних укусів. Дослідження довели, що висмоктування отрути не допомагає і немає причин взагалі це робити.

Що робити натомість? Не витрачайте час, а покладіть постраждалого так, щоб місце укусу знаходилось нижче рівня серця. Попросіть людину не рухатися, аби отрута повільніше розповсюджувалася організмом. Одразу викликайте швидку, або транспортуйте постраждалого самостійно, дотримуючись вказаних правил.

Не чистіть зуби одразу після вживання їжі

Здавалося б логічним почистити ротову порожнину після сніданку. Але виявляється, що поспішати з цим не потрібно.

Чому це погано? Чищення зубів після їжі негативно впливає на емаль та може пошкодити її.

Що робити натомість? Вранці чистіть зуби до сніданку.  Якщо ж вирішили чистити після, то спочатку сполосніть ротову порожнину водою після прийому їжі. Чистити зуби в такому випадку можна лише через 40 хвилин.

Не хлопайте по спині людину, яка вдавилася

Які ваші слова, коли бачите, що людина давиться? «Постукати»? Не варто одразу надавати таку допомогу, адже можна зробити ще гірше.

Чому це погано? Якщо ви стукаєте по спині людину, яка знаходиться у вертикальному положенні, частина їжі може пройти глибше і завдати гірших наслідків.

Що робити натомість? Нахиліть людину трішки вперед і дайте їй відкашлятися. Якщо не допомогло, стукніть декілька разів між лопаток. Але впевніться, що людина нахилилася вперед, а не знаходиться у повністю вертикальній позиції.

Не використовуйте декілька разів одну пластикову пляшку

Користування пластиковими пляшками не показник економії коштів, адже врешті-решт більше грошей витратиться на лікування.

Чому це погано? У пластику знаходиться хімічна сполука BPA. Потрапляючи у воду вона здатна впливати на ріст небезпечних бактерій, які знаходяться у тріщинках пляшки. Вони здатні впливати на репродуктивну функцію організму та навіть викликати рак.

Що робити натомість? Правильно утилізуйте пластикові пляшки. Краще взагалі використовуйте скляні пляшки.

Не варто терти постраждалу від морозу шкіру

На замерзлі руки ми звикли дмухати та терти. Але так не слід робити на морозі.

Чому це погано? Терти або масажувати замерзлі руки, гріти їх біля обігрівача – не варто. Лікарі стверджують, що це може призвести до отримання подразнень та опіків, адже шкіра дуже ніжна.

Що робити натомість? Після того, як повернулись з вулиці, почніть поступово відігрівати руки у теплій (не гарячій) воді та випийте теплий напій.

Не кладіть незагорнутий лід на синець

Людська шкіра ніжна і синець може з’явитися навіть від невідчутного удару. Аби позбутися його якнайшвидше, ми поспішаємо до холодильника, щоб взяти лід.

Чому це погано? Прикладаючи лід до синця, ми сповільнюємо кровотік. Це одна з причин чому синець потім довго не сходить.

Що робити натомість? Не прикладайте сам лід на синець, а загорніть його у рушник, або в іншу тканину. В такому випадку можна тримати завернутий лід на ушкодженій ділянці не більше десяти хвилин.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: