Ярлики на одязі: що означають символи на бірках

znachki-na-odezhde-600x431
Фото: відкриті джерела

Звичайно, всі бачили позначки на одязі та звертали увагу на бірки з малюнками трикутників, квадратів та інших знаків на етикетках одягу. Але, відверто, хто з нас знає, що означають всі ці знаки на одязі?

Багато хто використовує ярлики одягу як орієнтир “зад-перед”, але позначки для прання, які там зображені, є важливими при повсякденному носінні речей. Вони інформують, яким чином потрібно доглядати за одягом, щоб зберегти його в ідеальному стані максимально довго.

stirochka.com.ua розшифрує незрозумілі на перший погляд знаки, щоб допомогти вам уникнути помилок під час догляду за одягом.

Що собою представляють значки на одязі

Всі тканини різні і вимагають різного догляду. По цій причині виробники розміщують умовні позначення із спеціальними значками, які потрібно «розшифрувати».

Багато людей зрізає бирки, але цього робити не варто. Навряд ви запам’ятаєте всі рекомендації, що там були, а якщо річ делікатна, її буде дуже легко зіпсувати. Ярлики на одязі зроблені так, що вони не заважають при носці і не натирають шкіру.

Зазвичай, “знаки прання” означають багато різних символів. Але їх можна об’єднати у п’ять наступних основних типів:

  • позначки прання (таз з водою)
  • сушка (квадрат)
  • прасування (праска)
  • хімчистка (кружечок)
  • відбілювання (трикутник)

Якщо будь-який значок на одязі підкреслений однією лінією, то ваші дії повинні відповідати делікатному режимі, якщо двома – особливо делікатному. Якщо знаки на ярлику перекреслені – маніпуляція заборонена.

Що означають позначки на одязі для прання

Ємність з водою показує при якій температурі можна прати цю річ (і чи можна взагалі). Це найбільш простий та інтуїтивно зрозумілий знак прання. Зазвичай, температуру води вказують цифрами, та іноді крапками. Одна крапка – прання можливе при температурі 30 градусів, дві – 40, три – 60. Якщо зображення тазу перекреслено, значить, виріб прати не можна.

Що означають ярлики для сушки

Режим сушки або віджимання можна сміливо обирати, якщо на ярлику є значок квадрата. Квадрат з дугою – річ можна сушити на мотузці у підвішеному стані. Перекреслений квадрат означає, що сушка заборонена.

Що означають ярлики для відбілювача

Відбілювання допомагає одягу залишатися білосніжним. Відбілювачі поділяються на хлоровмісні, кисневмісні, оптичні. Оптичні (наприклад, синька) є найбільш безпечними для тканин, але найменш ефективними. Хлоро- та кисневмісні дають кращий результат, але можуть пошкодити делікатну тканину. Не всі речі можна відбілювати.

Що означають ярлики для прасування

Під час прасування на тканину діють високі температури. Тому для кожної речі є оптимальний температурний режим, котрий на ярлику позначений крапками. Деякі тканини можна прасувати з сильним нагріванням праски, але, якщо перегріти праску при прасуванні синтетики або вовни можна зіпсувати речі.

Звичайно варто дотримуватися також і загальних, логічних правил при пранні. Не забувайте ретельно перевіряти кишені, застібати блискавки і кнопки, вивертати речі. Так ви продовжите життя не тільки речам, але і пральній машині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: