Пів кілограма щастя: як у Львові виходжують недоношених дітей

дітки5

За статистикою приблизно 10% дітей у світі народжуються передчасно. В Україні щороку народжується близько 19 тисяч недоношених малюків.

Лікарі вважають, що проблему передчасних пологів у суспільстві недооцінюють. Саме тому і з‘явився день недоношеної дитини, який у всьому світі відзначають сьогодні, 17 листопада.

Цей день був заснований 2009 року за ініціативою Європейського фонду з догляду за новонародженими дітьми (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI). З метою привернути увагу суспільства до проблем таких дітей, підтримки сімей, в яких народилися діти передчасно ІА Дивись.info поспілкувалась з директоркою Львівського перинатального центру Марією Малачинською.

«Якщо взяти Львівський перинатальний центр, то тут малюків, які народилися передчасно, від 9 до 10,5%. Серед основних причин, чому так стається, на першому місці - багатоплідні вагітності. Також зараз застосовують багато допоміжних репродуктивних технологій, які також є предметом ризику. Ще один важливий аспект – в якому віці жінка вперше народжує. Після 35-40 років – це відкладене материнство, відтак цей фактор теж має дуже важливе значення. Невчасно діагностовані інфекції під час вагітності або не надто ретельна підготовка жінки (коли не виявляє вчасно якихось обтяжуючих обставин) – це все впливає на передчасні пологи.

Якщо взяти останні десятиріччя, то відсоток виживання діток при передчасному народженні дуже збільшився. Це сталося завдяки матеріально-технічній базі, яка дозволяє їх виходжувати. Йдеться про сучасну апаратуру, яка дозволяє виходжувати діток навіть з критичними масами тіла», – розповідає Марія Малачинська.

До речі, торік у США з лікарні виписали дитину, яка народилася з вагою лише 245 грамів і вважається найменшою з тих, хто вижили після передчасних пологів. Дівчинка на ім'я Сайбі важила як велике яблуко, коли народилася після 23 тижнів і трьох днів вагітності у грудні 2018 року. Лікарі сказали батькам Сайбі, що вона зможе прожити лише кілька годин. Але п'ять місяців по тому її виписали з вагою здорової дитини - 2,5 кг.

Натомість найменша дитинка, яка була народжена у Львівському перинатальному центрі, розповідає Малачинська, важила всього 470 грамів. На другий етап виходжування це малятко перевели в обласну клінічну лікарню на вулицю Чернігівську.

«Ми знаємо, що ця дитинка зараз вже має 2 рочки і з нею все гаразд. Завдяки кадровому потенціалу і матеріально-технічній базі, перинатальний центр має можливість виходжувати таких дітей. І рівень виживання доволі високий – 95-96%. Найменші пацієнти повинні поступати в спеціалізовані заклади. Величезне значення відіграє «золота година» – перша година життя маляти. В дитячій реанімації створені умови, максимально наближені до внутрішньоутробного середовища, в якому дитина перебувала.

Також для таких діток дуже важливим є цілодобовий медсестринський догляд. Робота надзвичайно відповідальна та важка, персонал не має права на помилку. А крім того, діти інстинктивно відчувають ставлення до них. Цікаво, що за майже 35 років роботи нашого закладу є багато випадків, коли пацієнти самі були народжені в перинатальному центрі, а потім прийшли до нас вже в якості молодих батьків.

Маля, вагою 500 грамів – це щось незвичайне. Крім того, що воно крихітне, так ще й оточене катетерами, які треба вчасно промивати, стерилізувати. Це робота в режимі 24/7. Виходити таку дитинку затратно й у фінансовому плані. По коштах все індивідуально і залежить від стану малятка при народженні - в залежності від складності неонатологічного випадку – від 29 до 98,5 тис.грн. на дитину», – каже лікарка.

У перинатальному центрі розповідають, що основним джерелом фінансування є Національна служба здоров’я України  (НСЗУ). Також допомагає обласний бюджет. Препарати сурфактантної терапії для дозрівання легеневої тканини є вартісними. Остання закупівля таких медикаментів здійснювалася спільно з обласного бюджету та НСЗУ.

«Подаємо звіт, що дитині було потрібно, та повідомляємо НСЗУ суму, яка була витрачена на конкретного маленького пацієнта. Потім нам повертають кошти. Найбільш затратний випадок за останній час пов’язаний з дитиною, яка перебувала в стаціонарі близько 2 місяців. На неї було витрачено понад 98 тисяч гривень.

Ми надаємо допомогу в перші години життя та стабілізуємо стан. Потім, якщо потрібне виходжування, а в нас немає місця, немовлят перевозять в обласну клінічну лікарню. На сьогоднішній день у нас для потреб другого етапу виходжування лише 4 ліжка. Після відкриття гінекологічного корпусу таких ліжок планується 25», – підсумувала директорка перинатального центру.

Нагадаємо, у Львові волонтери закликають всіх, хто вміє в’язати і хоче долучитись до благочинного проекту, допомогти діткам у реабілітації після передчасного народження. Для них треба в’язати маленьких восьминогів. Такі іграшки нагадують  малюкам лоно матері і вони спокійніше поводяться у інкубаторі.

Довідка

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей в світі. В останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну.

Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професора університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвятковано вже в 12 європейських країнах. 17 листопада чимало будівель у всьому світі підсвітять фіолетовим – саме цей колір є символом дітей, які народилися передчасно.

Багато видатних людей народилися недоношеними і добилися неймовірних успіхів. Серед них – Леонардо Да Вінчі, Ісаак Ньютон, Наполеон Бонапарт та Альберт Ейнштейн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: