Що таке ЗСЖ і що з ним робити

92f99a8afad193b03a41d97bdd348604
Фото: ТСН

Про те, що правильний спосіб життя зберігає та зміцнює здоров'я, сприяє продовженню молодості та краси, відомо всім.

Основні складові здорового способу життя. Щоденні спортивні заняття. Правильне харчування. Гігієна та оздоровлення. Режим праці та відпочинку. Позитивні емоції. Позбавлення від шкідливих звичок.

Але далеко не кожен обізнаний щодо того, що насправді означає ЗСЖ. Це поняття базується на 7 стовпах: спорті, відмові від шкідливих звичок, харчуванні, гігієні, достатньому відпочинку, правильних емоціях та виконанні оздоровчих процедур.

Спорт

Під фізичною активністю не маються на увазі виснажливі та щоденні тренування. Достатньо виконувати ранкову зарядку, щоб тіло завжди залишалося в тонусі, а організм отримував достатньо енергії, необхідної йому на день. Спорт зміцнює серце й судинну систему, покращує роботу дихальної системи, підвищує імунітет. Люди, які ведуть активний спосіб життя, менше хворіють, у них краща розумова діяльність.

Для тих, хто прагне довести до досконалості своє тіло, рекомендується регулярно відвідувати тренажерні зали, підбираючи оптимальні навантаження й види тренувань. Робити це найкраще в професійних спортзалах, таких, наприклад, як Олімпікстайл, що мають поділ на різні функціональні зони, оснащені сучасними тренажерами та надають послуги індивідуальних тренерів.

Харчування

Правильне харчування – це не виснажливі дієти, а збалансований раціон, який містить продукти, збагачені вітамінами та мінеральними елементами. Правильно харчуватися – означає дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не можна переїдати і допускати появи почуття голоду;
  • відповідно, харчуватися найкраще порційно;
  • дотримуватися добової норми калорій;
  • вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну;
  • в щоденному меню повинні бути пісні сорти риби та м'яса, багато свіжих овочів і крупи;
  • відмовитися від фастфуду;
  • страви слід готувати на пару або за допомогою варіння;
  • скоротити споживання солодощів, борошняних виробів.

Важливо також дотримуватися питного режиму, випиваючи в день не менше 2-2,5 л води.

Гігієна

Дотримання особистої гігієни – один з ключових моментів здорового способу життя. Гігієна охоплює щоденні стандартні процедури: чищення зубів, приймання душу/купання у ванні, регулярну зміну натільної і постільної білизни. При цьому гігієна має підтримуватися як вдома, так і на робочому місці.

Оздоровчі процедури

Регулярний контрастний душ – чудовий спосіб загартувати організм, привести в тонус судини та покращити роботу серця. Не варто забувати про профілактичний медичний огляд, який здійснюється 2 рази на рік.

Режим

Якщо людина хоче бути здоровою та сильною фізично, її нічний сон повинен тривати не менше 7 годин. Багато проблем зі здоров'ям, зниження опірності організму стресам, виникають через недостатності сну, неправильне чергування відпочинку та активності.

Емоції

Не можна дозволяти таким почуттям, як тривога, роздратування та злість брати верх над собою. Людина здорова та стабільна тоді, коли вміє відсівати негатив та отримувати від життя тільки позитивні емоції. Позитивне мислення – основа здорового способу життя.

Відмова від шкідливих звичок

Куріння, зловживання алкоголем, вживання наркотичних речовин – фактори, які значно скорочують життя та погіршують його якість. Їх в житті здорової людини бути не повинно. Важливо пам'ятати, що здоровий спосіб життя – це щоденна звичка, а не разова, короткочасна акція, до якої деякі вдаються лише у випадку виникнення проблем зі здоров'ям.

* Реклама 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: