Це ще не пік: У ЛОДА прогнозують збільшення кількості хворих на коронавірус

755897878531381
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Сезонні захворювання та збільшення рівня підтверджених випадків свідчать про те, що кількість хворих буде зростати.

Про це під час брифінгу заявив директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

«Говорити про пік захворювання дещо рано. Мусимо готуватись до погіршення ситуації. Відповідно маємо бути готові для залучення додаткових лікарень, розгортання додаткових ліжок в межах існуючих лікарень, аби мати можливість забезпечити усіх пацієнтів стаціонарною медичною допомогою», - акцентував Орест Чемерис.

За його словами, роботи із розширення кисневої мережі у медичних закладах області тривають. У багатьох закладах уже розведена киснева мережа, зараз очікують на обладнання, аби його підключити до централізованого налаштування кисневих систем.

«Із 3435 ліжок, де можна лікувати хворих на коронавірус, 2072 уже забезпечені централізовано киснем. Станом на сьогодні киснем забезпечені 60,3% ліжок», - розповів Орест Чемерис.

Він також запевнив, що медичного персоналу наразі вистачає.

«Кількість медиків при тій потужності, яка зараз є, цілком достатня. Однак зараз триває набір персоналу для роботи у розгорненому додатковому відділені лікарні швидкої допомоги, адже згідно з прогнозами епідеміологічна ситуація буде погіршуватись», - сказав Чемерис.

Він додав, що за увесь час від початку пандемії коронавірус підтвердили у майже 38 тисяч мешканців області. Зокрема за останню добу госпіталізували 146 осіб.

При цьому, медики кажуть, що попри погіршення епідеміологічної ситуації, люди продовжують легковажити засобами протидії та профілактики захворювання.

«В Україні й надалі існує хибна думка, що не обов’язково дотримуватись правил карантину, оскільки попри заходи профілактики, все населення, або ж принаймі його 80 %, перехворіє на коронавірус. Помилковою є і думка, що вірус небезпечний лише для людей старшого віку, або ж тих, які мають супутні патології. На сьогодні перебіг захворювання є важкий, хворіє все більше людей молодого віку. Це не лише люди, які мають супутні патології: цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, аутоімунні захворювання чи перенесені онкологічні захворювання. І зокрема, саме в молодих людей цей перебіг є досить важким», - розповіла експертка департаменту охорони здоров'я з пульмонології Надія Рудницька.

Вона додала, що коронавірус викликає гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС). Це синдром гострої легеневої недостатності. Він потребує не лише кисневої підтримки, як зазначають медики, але й значного медикаментозного забезпечення.

«Пацієнти, які одужують, і надалі потребують реабілітації. Вона  триває від одного до декількох місяців. Людина не може повноцінно працювати й спілкуватись зі своїм оточенням», - розповіда експертка.

Вона також застерегла від самостійного лікування антибіотиками.

«Інша хибна думка, що при будь-яких перших симптомах, схожих на коронавірус, найкраще використовувати для лікування антибіотики. Як тільки в нас починаються вірусні інфекції, респіраторні синдроми, ми одразу біжимо в аптеку і купляємо антибіотики. Антибіотики пригнічують імунологічні властивості організму, який сам має побороти вірусні інфекції в тому числі й коронавірус»,- наголосила Надія Рудницька.

За її словами, в осінньо-зимовий період, складно відрізнити патологію на початку захворювання. Та все ж є певні ознаки, на які потрібно зважати.

«Є дані різних світових шкіл, які говорять про те, що перебіг коронавірусу зазвичай важчає наприкінці першого тижня захворювання та вкінці другого тижня. Вірусні інфекції ж зазвичай починаються і закінчуються за перший тиждень захворювання. Коронавірус починається з високої температури, та дуже часто провокує кишкові розлади. Ця симптоматика на старті не є характерною для респіраторних інфекцій»,- розповіла Надія Рудницька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: