Інженери з Харкова передали львівським лікарям високоякісні захисні шоломи

ілюстрація_PAPR_paprika_3

Інженери харківської відкритої майстерні «гараж хаб» передали лікарям Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні маски з примусовою фільтрацією повітря (PAPR) для захисту від COVID-19.

Усього було виготовлено 170 шоломів, 60 з яких було розподілено між лікарнями Харкова, Чернівців, Львова, Сєвєродонецька та Івано-Франківська.

На черзі ще 110 шоломів, які передадуть реанімаційним бригадам Києва, Полтави, Чернігова і Сумщини.

Розробку захисних масок-шоломів PAPR інженери почали влітку, коли стало зрозуміло, що існуючі засоби не забезпечують належного захисту реанімаційним та так званим «ковідним» бригадам, а іноземні аналоги лікарні не можуть собі дозволити. Вартість американських — від 1 тис. дол. Собівартість харківських — від 2 тис грн, але всю першу партію (150 шт) інженери-волонтери розіслали по лікарнях безкоштовно.

Маски PAPR paprika працюють на автономному живленні і забезпечені фільтром НЕРА Н13, який зупиняє не менше ніж 99% частинок розміром до 0,3 мкм., системою фільтрації повітря, а також  датчиками стану фільтру та заряду батареї. Потужності маски вистачає на 6-7 годин безперервної роботи.

«Ми постійно вдосконалюємо PAPRи, з моменту пілотної партії шоломи пройшли тести, які показали їх високу якість і ступінь захисту медиків. Ми також просимо лікарів про коментарі і намагаємося внести ті покращення, про які вони просять», — розповідає менеджерка проєкту Тетяна Колпак.

Усього на виготовлення масок зібрали більше 260 тисяч гривень. Усе це вдалось зробити завдяки приватним пожертвам, благодійному аукціону, до якого долучились Сергій Жадан, Андрій Курков, студія Aza Nizi Maza, видавець Олександр Савчук, Макс Розенфельд та багато інших.

Ще 102 тисячі гривень на виготовлення виділив МФ «Відродження». Таким чином замість заявлених на початку 132 масок-шоломів, «гаражхабівцям» вдалося зібрати на партію в 150 шт.

Повнолицева маска з примусовою фільтрацією повітря (PAPR), виготовлена з поліетиленової плівки та полікарбонату, повністю захищає вдягнутого в неї лікаря від контакту з фізіологічними рідинами пацієнтів, що вилітають при чханні та кашлі.

Згідно з даними виробника та різноманітними дослідженнями, фільтр НЕРА Н13, яким обладнані маски, зупиняє не менше ніж 99% частинок розміром до 0,3 мкм. Докладну інформацію можна отримати за посиланням.

Yak.today – це платформа інженерних рішень для протидії коронавірусу від українських майстрів та медиків. Тут медики можуть повідомити про потреби, а майстри й інженери викладають свої розробки: покрокові інструкції, креслення, технічну документацію для виробництв. На Yak.Today є як інструкції до речей, які будь-хто може зробити вдома, так і до тих, які потребують базового обладнання та фахових навичок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: