У Львівській опері вперше відбудеться прем’єра вистави «Турандот» (фото)

IMG_3161

У Львівській національній опері відбудеться прем’єра опери Джакомо Пуччіні «Турандот», яку митці присвятять лікарям.

У Львівській опері відбудеться вже друга прем’єра від початку карантину. Вражаючі декорації і костюми, неповторні світлові та 3D-ефекти, які переносять глядачів у часи Стародавнього Китаю, а також екзотичне і масштабне звучання музики, від якої перехоплює подих. Вперше в історії театру, до 120-річчя Львівської національної опери, відбудеться постановка опери «Турандот» італійського композитора Джакомо Пуччіні.  Над виставою працювала команда постановників з п’яти країн світу, які через карантинні обмеження переважно спілкувалися онлайн і навіть не бачили один одного.

Насправді прем’єра мала відбутися ще пів року тому – до 120-річчя театру, але свої корективи у терміни вніс коронавірус.

«Прем’єра присвячується 120-річчю відкриття театру. Трохи змінився час, що дозволило нам довше святкувати. І дало нам час, який був дуже потрібний, щоби оговтатися від тих подій, які зараз відбуваються, та прийняти правильне рішення», – сказав генеральний директор – художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун.

Режисером-постановником вистави став один із найвідоміших сучасних оперних режисерів – Міхал Знанецький з Польщі, який є автором понад 200 постановок на сцені Польщі, Італії, Франції, Іспанії, Аргентини, Ізраїлю та Куби.

«Коли я побачив, що у Краківському театрі йде його прем’єра Оффенбаха «Казки Гофмана», то взяв і вирушив туди. Пам’ятаю, що Міхал вийшов на поклон у зелених мештах. І мені відразу захотілося купити собі такі ж. Я бачив, як він вийшов зі службового входу, але директорський пафос не дозволив мені тоді підійти і познайомитися. На тій виставі я зрозумів, що маю запросити цю людину, щоб у його великій творчій біографії був Львів. Одного дня ми таки зустрілися у Львові. І цей проєкт повинен мати своє продовження. Я вірю, що час допоможе нам його втілити. На Львівщині вже обрана локація. Ця вистава має переміститися під відкрите небо – на озеро біля замку. Участь у дійстві мають взяти кілька країн світу, самодіяльні хори. Така задумка є у Міхала. І я сподіваюся, ми доживемо до того часу, коли це станеться. Йдеться про Свірзький замок. Там чудовий амфітеатр, де можна розсадити глядачів. З Міхалом ми вже стали духовними родичами, адже тут народжується його дитя – опера «Турандот», – сказав Василь Вовкун.

Керівник театру додав, що проєкт вдалося врятувати завдяки грантам, отриманим від міста та області.

«Коли я вперше відвідав Львів, то відчув, що хочу тут працювати, що готовий душу продати дияволу за таку можливість. Тому коли почалася пандемія, карантинні обмеження та ізоляція, прем’єру перенесли з весни на осінь, а потім невідомо на коли. Коли треба було займатися постановкою, я саме був заблокований у Греції. Щодня вирушав в аеропорт і щодня мене повертали назад. Але я зрозумів, що це все-таки має відбутися. Це був ризикований експеримент. Здавалося, що це взагалі неможливо, бо треба було працювати з хором, оркестром, світлом, людьми. Та ми зробили це завдяки технічному забезпеченню, що я був на великому екрані, і завдяки чудовій асистентці Галині, яка перекладала і розуміла мене настільки, що ми могли порозумітися без слів і на відстані. Один мій вираз обличчя і вона вже знала, що треба змінити», – розповів про роботу над постановкою вистави режисер-постановник Міхал Знанецький.

Він зазначив, що контакт з артистами був навіть кращим.

«Я був на першому плані, а не сидів десь позаду у залі. Навіть хор мене чув і розумів без пояснень. Це було дуже цікаво. І найважливіше – вдалося збудувати нову якість, щоби опера не була якимось компромісом, а стала найкращою виставою, яку ми можемо поставити. Це було ніби життя або смерть. І так виходить, що ми живі», – додав режисер.

Крім того, на глядачів на прем’єрі чекає сюрприз, обіцяє Міхал Знанецький.

«Я добре знаю «Турандот», бо вже не раз її ставив, навіть у досить дивних місцях. Наприклад, на стадіоні, у театрі на відкритому повітрі і в різних версіях. Це матеріал, який я розумію. Але це нова версія, спеціально для Львова. Такого не було ще на жодній сцені», – пояснив пан Міхал.

«Турандот» – остання опера Джакомо Пуччіні, фінал якої він не встиг дописати. Тому на різних оперних сценах світу ця вистава йде з різними варіантами.

«Я створив інтригу тим, що фінал «Турандот» буде таким, яким не був ще на жодній сцені світу. В дискусію включилися усі музикознавці України.  Спочатку львівські, потім київські, згодом диригенти», – додав Василь Вовкун.

Натомість диригент-постановник, музичний керівник театру Іван Чередніченко додав, що над такими незавершеними партитурами, як «Турандот» працювати дуже складно, і дуже цікаво водночас.

«Тому що диригент чи режисер перетворюються на детективів. Вони мають розкопати, що знаходиться за нотним текстом та лібрето? Чому так співставляється музика? Часто буває, що в тексті ми читаємо одне, а музика говорить нам зовсім про інше. Це треба співставити і зрозуміти, чому саме так. Сама робота, звичайно, дуже захоплююча. Коли ми почали працювати над оперою, і я почув, що це буде онлайн та на це буде витрачено 10 днів, у мене був трішки шок. Тому що це опера грандіозна, вона потребує всіх можливих ресурсів театру. Це було дуже відважно, адже йдеться про великий ризик. Я вперше в житті бачив, щоб перший акт опери був поставлений за 3 години. То є фантастика. Вся команда дуже підготовлена. Це прекрасно, коли кожен знає чітко, що він має робити, коли вже нема експериментів, а є дуже концептуальне бачення на сцені і як його вирішити», – зазначив Іван Чередніченко.

Над світловими ефектами працює польський художник Даріуш Альбрихт. У виставі використовується 120 світлових прожекторів. А цілісну картину доповнюють 3D-проекції, які висвітлюються на елементах сценографії, перед та позаду артистів.

До числа постановників залучені запрошені митці – художник Луїджі Скольйо з Італії, художник костюмів Малгожата Слоньовська з Польщі, балетмейстерка Діана Теохарідіс з Аргентини та її асистенти Статос Мпапагіанакіс та Костантінос Кафандаріс з Греції.

Читайте також: Мені хочеться вийти з театру-музею і зробити оперний театр актуальним, – Василь Вовкун

Постановка опери присвячується медикам, які щодня борються за людське життя, ризикуючи власним. Тому першими глядачами будуть запрошені медичні працівники.

Оксана ДУДАР

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: