У Львові пройде ХХ Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики

джаз

З 4 по 6 грудня у Львові та ще 5 містах України та Польщі пройде XХ Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики JAZZ BEZ — наймасштабніший за територією поширення джазовий фестиваль Європи.

«Двадцятий і живий! Під таким гаслом ми зібрали усі сили і можливості, аби не зрадити традиціям і не зупинити ходу щорічного культурно-мистецького дійства. Попри смуток 2020 року, попри труднощі і обмеження з приводу карантину — організовуємо ювілейний двадцятий фестиваль, як символ переможної сили музики і людей культури. Цього року ми вибрали для проведення відкриту локацію: нову івент-площу «Еніо», яка дозволяє розмістити і музикантів, і глядачів на безпечній, але зручній для концертів відстані. Ми віримо, що такі заходи піднімають життєвий тонус і мотивують, вчать працювати в нових умовах, дають сили рухатись вперед — заради щасливого і здорового майбутнього», — зазначають організатори.

2019 року Jazz Bez переформатувався на фестиваль сучасної імпровізаційної музики. Про це мріяв засновник та продюсер фестивалю Маркіян Іващишин, який відійшов у вічність, залишивши багато ідей щодо впливу якісної музики, зокрема і на зміни у суспільстві. Цього року «Джаз Без» вдруге відбудеться БЕЗ свого засновника. Але Маркіян встиг зробити так багато, що навіть у 2020 році на фестиваль приїздять (і ще приїдуть) ті музиканти, яких запросив особисто Марек Іващишин. До прикладу, цьогоріч це будуть викладачі, композитори і виконавці джазу з польського міста Лодзь — брати Марек і Мацєй Кадзєли.

Програма ХХ JAZZ BEZ була сформована ще у лютому. Серед запрошених зірок — музиканти з США, Швейцарії, Франції. На жаль, пандемія внесла свої негативні корективи і більшість виконавців змушені були скасувати свій приїзд в останні тижні перед фестивалем. Зокрема, захворіли на Сovid-19 музиканти Анни-Марії Йопек, яка мала бути головним хедлайнером. Саме тому організатори скоротили програму і перелік міст, котрі можуть прийняти виступи. Але, попри таке скорочення, Львів отримає два потужних концертних дні, а також — окремий день для навчання і близького знайомства із джазовою музикою для школярів і студентства.

4 грудня, у п’ятницю, у КМЦ «Супутник», що на Левандівці, відбудеться Відкритий урок джазу, котрий презентує «Львівська Школа Джазу».

5 грудня, у суботу, для студентів Львівської національної музичної академії - майстер-клас гри на гітарі від Ігоря Закуса і польських викладачів Марека і Мацєя Кадзєли.

Зірки фестивалю подарують свою музику у таких містах: Київ, Львів, Тернопіль, Рівне та польському Перемишлі. Цього року на шанувальників джазу чекають музиканти з України, Польщі, Ізраїлю, Данії та Нігерії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: