З чого розпочати свій бізнес у США

1

Колонка Миколи Костюка, адвоката, керівника департаменту корпоративного права, інтелектуальної власності та ІТ юридичної компанії «Захист власності».

Чи дозволено одній LLC в США вести два, три, і більше бізнеси? Це питання актуальне для ділових людей, що бажають зареєструвати американську компанію. В Україні підприємці в установчих документах рідко передбачають тільки один вид економічної діяльності (КВЕД). Зазвичай прописують кілька додаткових, якими планують зайнятися найближчим часом або далекій перспективі. Але в Америці діє інше корпоративне законодавство, тому, плануючи відкрити компанію, слід в ньому розібратися.

КВЕД у США

Аналог українського КВЕД в США – код NAICS (North American Industry Classification System). Він використовується державними установами для визначення напрямку діяльності LLC. Найчастіше в статистичних цілях.

Одні американські штати обов'язково вимагають наявність NAICS в реєстраційній заяві (н-р: Аляска, Джорджія, Луїзіана), іншим, як в популярному серед нашого бізнесу Делавері, – його вказувати не обов'язково, достатньо написати загальну фразу: «Метою LLC є участь в будь-який законній діяльності відповідно до законів штату ...» або аналогічний текст. Іноді потрібно описати потенційні сфери: нерухомість, ресторан, дизайн тощо.

Якщо закони штату зобов'язують вказати конкретний номер, тоді знайти потрібний NAICS для фірми в США вдасться тут https://www.naics.com/search/. Досить ввести у відповідне поле слово? що характеризує сферу вашої потенційної бізнес-діяльності.

Увага!!! Змінити номер NAICS не становитиме труднощів, слід відправити відповідну заяву в Секретаріату штату.

LLC в США і КВЕД

Законодавство США дозволяє працювати в різних сферах, використовуючи лише одну юридичну особу, причому існує три варіанти організації подібної структури:

  • вести діяльність використовуючи одну юрособу;
  • використовувати холдинг;
  • зареєструвати DBAs ( «doing business as»), в Америці їх часто називають - «Вигадані імена».

Переваги та недоліки LLC в США з декількома КВЕДами.

У США LLC можуть одночасно вести більше одного виду економічної діяльності. Перевагами такої структури є:

  • простіше відкриття нового напрямку. Маючи діючий бізнес, вдасться направляти фінансові потоки в нову сферу без додаткових витрат на створення нової юридичної особи;
  • менше витрат – одне товариство подає один річний звіт, не потрібно повторно платити реєстраційні збори, податки на франшизу.

Але подібне рішення не завжди виправдано з наступних причин:

  • вищі ризики – на одну юридичну особу лягає відповідальність за всі напрямки бізнесу;
  • загальна бухгалтерія по всій юридичній особі ускладнює аналіз ефективності юрособи, в цілому, і бізнесу, зокрема.

Зазвичай у США компанії з багатьма видами діяльності відкривають на початкових етапах. Через деякий час, досягнувши стабільних показників, засновники поділяють сфери шляхом створення нових LLC під конкретний вид бізнесу.

Одне LLC vs кілька LLC в Америці

Оподаткування, звітність

У більшості випадків розмір податків на прибуток для LLC в США з декількома КВЕДами і декількома LLC під конкретні сфери однаковий. Але податок на франшизу або корпоративний податок доведеться платити за кожну юридичну особу, плюс кожній компанії знадобиться отримати ліцензію, оформити реєстраційні документи, що передбачає додаткові витрати.

Трохи відрізняється заповнення звітності. Учасники, які володіють однією фірмою, у своїй декларації будуть вказувати доходи тільки в одному рядку, а якщо кількість юросіб більше однієї, то, відповідно, по рядку на доходи/видатки для кожної LLC.

Банківські рахунки

Для однієї LLC США – один рахунок, для кількох, відповідно, – їх кількості. Аналогічні ситуація з бухгалтерією – доведеться вести окремо за різними фірмами.

Відповідальність

Компанія, що має багато КВЕДів, має більше ризиків, що абсолютно логічно. Оскільки судові позови контрагентів за певними напрямами, ставлять під загрозу роботу всієї LLC на території США. Кілька юросіб, які працюють кожен у своїй сфері, несуть відповідальність лише за свій напрям бізнесу.

Що таке DBAs

DBA – свого роду «прізвисько», яке дає напрямку бізнесу власник LLC США. Тут можливі такі варіанти:

  • один LLC + багато DBA – окремо під кожну справу;
  • один LLC + один DBA – щоб вести бізнес, не використовуючи справжню назву компанії.

DBA не потрібно реєструвати, як LLC. Але потрібно все одно пройти певну процедуру, в залежності від штату та округу. Починається вона з подачі заяви, а наступні етапи слід уточнювати в Секретаріаті штату.

Увага!!! DBA не є окремою юрособою тому всі ризики та відповідальність від ведення діяльності з використанням вищевказаного інструменту лягають на LLC.

Варіант третій – використання холдингу

Американське законодавство дозволяє створити окреме LLC під конкретний вид діяльності під управлінням холдингу. Даний варіант використовується, коли засновники планують продати частину бізнесу або навпаки планують почати новий. Також таку схему варто використовувати у випадках, коли необхідно запевнити ваших партнерів за бізнесом у надійності структури, в той же час обмеживши відповідальність менш ризикових напрямків бізнесу.

Зазвичай роль холдингу виконує окрему юрособу: LLC або корпорація. Але дана структура цікава лише для великих компаній, оскільки передбачає значні витрати на юридичний та бухгалтерський супровід. Роль холдингу в цій схемі зводиться до володіння активами, а не до активної роботи з цими активами. Саме тому його використання є доцільним у випадку необхідності додаткового захисту цих активів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: