П’ять простих порад для ефективних тренувань

i085142
Фото ілюстративне.

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

  1. Тренуйся не менше ніж трьох разів на тиждень, якщо хочеш отримати результат. Запорука успіху – регулярність. Краще провести у залі годину 3-4 рази на тиждень, аніж 4 години, але раз. До речі, останній варіант не лише безрезультатний, але й сприяє тому, що працюємо собі у мінус. Після 1,5 години безперервного тренування у нашому тілі виробляється дуже багато гормону стресу кортизолу, в результаті чого разом із жиром ми втрачаємо якісну масу тіла – м'язи. Тому правило: чим більше, тим краще, у залі не працює. Натомість регулярні навантаження навіть по 30 хвилин не лише покращать якість тіла, але я матимуть позитивний вплив на серцево-судинну систему, покращать кровоток до суглобів та хребта і допоможуть добре почуватися протягом дня.
  2. Не нехтуй розминкою. Перед тренуванням обов'язково зроби багатосуглобову гімнастику тривалістю 7-10 хвилин. Кругові повороти шиї, плечей, згинання та розгинання ліктів, колін, нахили корпусу в сторону та розминку стопи. Такі нехитрі вправи підготують тіло до заняття і допоможуть уникнути травматизму.
  3. Включай у тренування вправи на гнучкість. Розтягуватися корисно перед тренуванням, щоб покращити кровоток у м'язи та збільшити амплітуду їхнього скорочення. Між вправами під час відпочинку розтяжка також не завадить, бо прискорить відновлення і готовність м'язів до наступного підходу/вправи. А от після тренування 10-15 хвилин присвятити гнучкості точно варто. Адже це допоможе розслабити м'язи і зменшити відчуття крепатури наступного дня.
  4. Чітко визначся з ціллю. Схуднення і накачане тіло (ноги, сідниці) – це протилежні речі. Спрямуй зусилля або на одне, або на інше. Якщо плануєш скинути вагу, роби кардіо: біг, ходьба у швидкому темпі, орбітрек, велосипед, кругові та інтервальні тренування на все тіло, аеробіка... Якщо ж мета – набрати м'язеву масу: працюй у тренажерному залі з додатковою вагою. Не бери одразу максимумально важкі гантелі чи штангу, які можеш осилити – це небезпечно для твого хребта і суглобів. Почни з найменших ваг, відпрацюй техніку виконання вправи з тренером, і поступово зможеш збільшити навантаження.
  5. І головне, не думай, що тренування дозвляють тобі їсти все і залишатись у чудовій формі. Без збалансованого харчування всі твої зусилля будуть марними. Тому слідкуй за тим, що і в якій кількості ти їси.

Успіху тобі! Не здавайся і май терпіння, адже за один день ідеальне тіло ще ніхто не збудував.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: