Вибори у Львові: як проходить голосування у другому турі

IMG_3567

«Виборча кампанія на Львівщині розпочалася спокійно та доволі неактивно. Напротивагу першому туру, який супроводжувався масштабними чергами ще з першиххвилин голосування, у другому туру виборчі дільниці Львова з самого ранку практично пусті.

«Виборча кампанія на Львівщині розпочалася спокійно та доволі неактивно. На
противагу першому туру, який супроводжувався масштабними чергами ще з перших
хвилин голосування, у другому туру виборчі дільниці Львова з самого ранку практично пусті.

З наближенням до обіду кількість виборців дещо збільшилася, на окремих
дільницях навіть почали з’являтися невеликі черги. Однак активність львів’ян все ще
залишається доволі низькою. Проте станом на тепер прогнозувати можливу явку доволі важко та й навіть некоректно, адже специфіка та рівень складності голосування у двох турах зовсім різний. У першому турі черги були спричинені не стільки активністю виборців, скільки складністю та часозатратністю процесу голосування.

Сьогодні ж пусті дільниці, навпаки, можуть бути свідченням не стільки неактивності виборців, скільки бути спричинені суттєво спрощеною у порівнянні з першим туром процедурою голосування», - зазначає Микола Бучин, координатор програми спостереження Львівської організації «Комітет виборців України».

1. Спостерігачі КВУ не зафіксували суттєвих правопорушень під час проведення ДВК
підготовчих засідань у Львові. Водночас на дільниці № 462119 (Шевченківський район) забули під час підписування контрольних листів поставили на них печатки. Після фіксації правопорушення голосування було зупинене на 20 хвилин. Відбувається повторне підписання контрольних листів.

2. Більшість виборчих дільниць у Львові вчасно розпочали процедуру голосування. Водночас на окремих дільницях початок голосування відбувався із незначним запізненням. Зокрема, дільницях № 462027, № 462029, № 462133, № 462028 відкрились із запізненням в 5-10 хвилин.

Щодо останнього випадку (дільниця № 462028, Сихівський район) затримка початку
голосування була пов'язана з тим, що зламався ключ до сейфу з бюлетенями. Відтак, члени ДВК викликали поліцію, яка відкрила сейф. Початок голосування супроводжувався обуренням виборців. Станом на 8.30 всі дільниці Львова розпочали процес голосування.

3. Карантинних заходів на виборчих дільницях здебільшого дотримуються, однак окремі факти порушень протиепідемічних заходів, дотримання яких вимагає чинне законодавство, все ж присутні:
- не на всіх дільницях є окремі кабінки та скриньки для голосування осіб з ознаками ГРВі (або ж такі кабінки наявні, однак не відокремлені від інших);
- часто члени комісій формально підходять до температурного скрінінгу, носять маски неналежним чином;
- не завжди відбувається провітрювання приміщень;
- не завжди наявні окремі (розділені) входи та виходи для виборців.
В більшості випадків після зауважень з боку спостерігачів КВУ згадані недоліки усувалися членами виборчих комісій.

4. Ідентифікація виборців відбувається належним чином. Водночас були зафіксовані спроби виборців проголосувати на основі фотографії паспорта (дільниця № 461857, Галицький район). Або ж фіксувалися випадки, коли виборець називав адресу та показував закритий паспорт, на основі чого отримував бюлетень (дільниця № 462145, Шевченківський район).

5. Ідентифікація інших учасників виборчого процесу не завжди відбувається згідно норм чинного законодавства. Зокрема, на багатьох дільницях від спостерігачів КВУ вимагали показати лише посвідчення, не дивлячись на паспорт. Така ситуація потенційно дає змогу сторонній особі за умови наявності посвідчення спостерігача незаконно вести моніторинг виборчого процесу.

6. Здійснення виборцями акту волевиявлення відбувалося згідно норм законодавства. Однак на дільниці № 462143 (Шевченківський район), отримавши бюлетені, літній чоловік і його дочка почали голосувати поза кабінкою. Після зауваження з боку спостерігача КВУ члени виборчої комісії попросили виборців проголосувати в кабінці. Однак вони не відреагували, почали вживати нецензурну лексику. В результаті жінка голосувала на руці, чоловік на столі членів ДВК. На дільниці № 462058 (Франківський район) виборець теж голосував на руках, на
прохання зайти в кабінку не звернув увагу. Також зафіксовано поодинокі спроби голосування в кабінці одночасно 2 людей.

7. У Львові в день тиші наявна рекламна продукція, яка містить ознаки прихованої агітації. В одному випадку вона стосується бігбордів та сітілайтів, які містять гасла та кольористику, яка співзвучна з попередньою рекламною продукцією кандидата в мери О. Синютки. На них також наявне гасло "Львів - місто, в якому хочеться жити". У другому випадку йдеться про бігборди та сітілайти, які популяризують Львів, містять інформацію про визначні місця та споруди міста і гасло "Львів - це Україна". Такі рекламні матеріали містять емблему Львівської міської ради і, очевидно, мають на меті показати ефективність діяльності міської влади загалом, і чинного мера, зокрема.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: