Єврей із Золочева, який написав гімн Ізраїлю

cms-image-000011050
Фото: Jewish

У місті Золочеві, що на Львівщині, 164 роки тому народився майбутній єврейський поет і автор державного гімну Ізраїлю Імбер Нафталі Герц.

Раннє визнання та перші досягнення

Вже у 10-річному віці він здобув справжнє визнання за віршовані рядки, які були присвячені сторіччю приєднання Буковини до Австро-Угорщини (саму річницю святкували в 1874-му — ред.). Поема написана івритом, у той час Імбер був учнем у хедері — єврейській релігійній початковій школі. У 19-ть отримав нагороду від імператора Франца-Йосифа, у якого склалось приємне враження про талановитого юнака.

Перші сім років життя хлопчик був паралізованим і з вадами зору та слуху, втім, сталося диво.

Утеча з рідних земель

У 1875 році хлопцеві довелось втікати з рідного міста. У нього виник конфлікт із золочівськими хасидами на підґрунті вільнодумства. Імбер Нафталі Герц шукає прихистку у Бродах — тодішньому осередку юдейських громад. Там він познайомився із письменником Авраамом Крохмалем, який вважався реформатором юдаїзму, та єврейським науковцем Хешлою Єгошуа Шорою.

Зовсім скоро хлопець стає прихильником реформаторської течії «Гаскала». Рух виступав за прийняття цінностей Просвітництва, більшу інтеграцію в європейське суспільство і зростання освіти в галузі світських наук, івриту та історії єврейського народу. «Гаскала» в цьому сенсі означає початок руху з включення євреїв Європи в світське життя, що призвів до створення перших єврейських політичних об'єднань і боротьби за скасування дискримінаційних законів. Це стосується емансипації євреїв.

Подорожі та трохи творчості

Чоловік дуже любив мандрувати. Він відвідав Сербію, Румунію та Угорщину. Упродовж цього часу він багато навчався та досліджував, аналізував стан речей у різних країнах, любив спостерігати за поведінкою мешканців.

Тому в 26 років Імбер Нафталі Герц переїжджає до Палестини працювати особистим секретарем лорда Лоуренса Оліфанта з єврейських питань.

Портрет лорда Лоренса Оліфанта

До речі, лорд вважається одним із найвидатніших авантюристів вікторіанської епохи. Він відзначився власним прагненням і стратегічними планами щодо переселення євреїв з Європи в Палестину.

Містика та кохання

Під час подорожі до Індії чоловік вирішує побратись із Амандою Кейт Давізон. Тим часом його впізнають як містика та проповідника. Під час виступів чоловік одягав білосніжний одяг і відгадував події, які нібито чекали на світ найближчим часом. Таким чином йому вдалось передбачити трагедію в Парижі. У 1896 році на шпальтах одного з видань оприлюднили його передбачення, у якому він просив американців не відвідувати французьку столицю. Через пів року там, на базарі, сталась трагедія – під час масштабної пожежі загинуло 125 людей і травмувалось понад 100.

Імбер Нафталі Герц із дружиною Амандою Кейт

«Ранкова збірка»

За роки перебування у цій країні, Імбер багато писав: це були чи не найплідніший час у його творчості. Його перша збірка віршів побачила світ у 1886 році. Коли поету виповнилось 30 років. До «Ранкової збірки» увійшов чудовий вірш «Наша надія», який він почав писати ще 9 років у Румунії, місті Яссах.

Саме цей вірш став гімном сіоністського руху і держави Ізраїль.

Через рік 31-річний Імбер Нафталі Герц повертається до Європи, проте ненадовго. За збігом обставин майже одразу він вирушає до Бомбея (Мумбаї).

Поет-жебрак? Метафорично

У 1888-му Імбер Нафталі Герц приїжджає до Лондона, де близько зійшовся з єврейським письменником Ізраелем Зангвілом. Імбер навчав його івриту і брав у нього уроки англійської.

Ізраїл Зангвіл

Натомість Нафталі Герц став прообразом жебрака-поета в двотомному романі «Діти гетто» Зангвіла. Сама книга написана у 1898-му році. Це напіввигадані та напівісторичні описи біографій євреїв (Уріель Акоста, Спіноза, Гейне, Лассаль, Дізраелі та ін.). Роман «Діти гетто» вважається одним із найзнаковіших у англо-європейській літературі.

Перекладацька діяльність і подорожі Америкою

У 36 років Імбер переїжджає до США: тут здійснюється одна із його найзаповітніших мрій — він подорожує та шукає натхнення. З того часу Нафталі Герц починає писати англійською мовою, також займається перекладацькою діяльністю. Йдеться про переклади англомовних текстів на іврит, зокрема видано частину «Рубаї» Омара Хайяма під назвою «Га-кіс» («Келих», 1905).

Окрім цього, за життя Імбера вийшли друком ще дві його збірки поезій і віршів. Це  «Баркай hе-Хадаш» (ברקאי החדש «Нова ранкова зоря», Злочев, 1900) і «Баркай hа-Шліші» (ברקאי השלישי «Третя ранкова зоря», Нью-Йорк, 1902, з паралельним авторським перекладом на англійську мову).

Його життя обірвалось на 53-му році життя у Нью-Йорку, попрощатись із митцем прийшло понад 10 тисяч осіб. Ще через 44-ри роки прах Імбера перевезли до Єрусалима.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: