Тріумвірат: Львівською ОТГ тимчасово керуватиме президія з депутатів

127280865_3630758500278690_7870287690490379356_n
Фото зі сторінки у Fb Юрія Лукашевського.

Депутати від трьох фракцій новообраної ради Львівської ОТГ провели першу сесію.

На засідання з’явилися 34 міські обранці від ЄС, «Варти» та «Свободи». Голова міської ТВК Ігор Сліпецький зачитав протокол про обрання депутатів ЛМР. Після цього депутати прийняли присягу.

«Ми провели сесію і виконали нашу постанову міської ТВК про проведення першої сесії. Тепер встановлюємо результати по меру – до трьох днів дається для районних ТВК. Коли буде готова ця постава, попросимо зібратися сесію, щоби представити голову Львівської ОТГ. Є Закон «Про місцеве самоврядування», хоча й так провели пленарне засідання пізніше. 2 листопада оголосили результати виборів, 5 листопада вже було написано більше ніж 2/3 заяв, а згідно з законом «Про місцеве самоврядування», коли написано 2/3 заяв, починає діяти норма Закону: протягом двох тижнів зобов’язані провести першу сесію, тобто до 19 листопада. Розуміючи, що має бути другий тур виборів, комісія спокійно до цього поставилася і порушила закон, не провівши сесію 19 листопада. Коли пішли скарги, комісія прийняла рішення про те, щоби провести засідання 24 листопада. Це рішення ніхто не оскаржує в суді пояснив Ігор Сліпецький.

Депутати також створили тимчасову президію, яка керуватиме сесією до офіційного оголошення результатів виборів міського голови або обрання секретаря ради. До неї увійшли Петро Адамик від ЄС, Юрій Мартинюк від «Варти», Любомир Мельничук від «Свободи». Також до президії запросили за бажанням – Віталія Троця від «Голосу» та Романа Федишина від «Самопомочі». Передбачається, що члени президії малим б почергово головувати на засіданнях.

Втім, депутати від «Самопомочі» і «Голосу» участі у засіданні не брали. У «Самопомочі» вважають сьогоднішню сесію, за відсутності офіційно обраного голови ОТГ, узурпацією влади. А у партії «Голос» напереродні сесії заявили, що вимагають зібрати погоджувальну раду з представників усіх депутатських фракцій Львівської міської ради та новообраним міським головою, щоби спільно погодити дату, місце, час, порядок денний першої сесії, а також закликали колег з інших фракцій не брати у «нелегітимному засіданні».

У ЄС вже після сесії продовжують наполягати на своїй правоті.

«Депутати звернули увагу ТВК, що вони порушили закон, де йдеться про те, що є два тижні після встановлення результатів на скликання сесії. Усі кадрові ресурси, бюджет будемо голосувати з новообраним міським головою. Є зараз робоча президія, ми напрацюємо порядок денний і оприлюднимо його», – заявив очільник ЄС Львова, депутат Петро Адамик.

Він запевняє, «про жодний переворот чи узурпацію влади не йдеться».

А тим часом, після сьогоднішньої сесії і до моменту прийняття присяги переможцем  мерських виборів, Львів залишається без міського голови, повноваження якого автоматично припинилися.

«Сесія, яка сьогодні відбулася, припиняє повноваження міського голови, нової сесії ще немає. Наші правники це все будуть вивчати. Зараз виходить так, шо керують не депутати, а маленька бізнес-структура, в якої міська ТВК є просто на побігеньках. З цієї хвилини я нічого не буду підписувати і чекатиму на роз’яснення правників. Єдиний варіант – якщо сьогодні ТВК оголосить результати. Всі бюлетені пораховані, вони могли це ще вчора зробити, але затягували, щоби сьогодні провести цю сесію. Це бажання показати силу», – заявив Андрій Садовий.

Він додав, що, згідно із законодавством, порядок денний сесії формує міський голова.

«Те, що є сьогодні така форма, яку пропонує ТВК, вона діє, якщо міський голова помер. Тоді депутати беруть повноваження в свої руки. Але міський голова живий. Тому одне порушення тягне за собою наступні», – заявив Садовий.

Як повідомив координатор спостереження за виборами у Львівській області Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Радь, 23 листопада депутатом ЛМР від «Самопомочі» Андрієм Шевцівим, а паралельно також управлінням «Секретаріат ради» до Львівського окружного адміністративного суду було подано заяви про забезпечення позову до позовної заяви з метою призупинення виконання рішення Львівської міської ТВК про проведення установчої сесії Львівської міської ради 24 листопада. Цього ж дня суд відмовив у задоволенні обох заяв, а тому юридичних перешкод для проведення сьогодні установчої сесії ЛМР не було.

«Сьогодні вже міський голова Андрій Садовий також подав аналогічну заяву про забезпечення позову. Усі три заяви можуть свідчити про те, що кимось з них готується позовна заява до суду, яка, очевидно, також буде оскаржувати рішення Львівської міської ТВК про зміну дату проведення установчої сесії ЛМР. Наразі в реєстрі таких судових справ не зареєстровано», – повідомив Тарас Радь.

P.S. Депутат від Самопомочі Роман Федишин, якого запросили до тимчасової президії, оприлюднив свою позицію. "Сьогодні дізнався з медіа про моє обрання у так звану президію сесії Львівської міської ради. Не брав участі у цьому засіданні, і тим більше не давав згоди на обрання у цю «президію». Як і усі новообрані депутати від «Самопомочі», вважаю, що перша урочиста сесія міської ради має відбуватись насамперед за участі міського голови Львова Андрія Садового, повноваження якого будуть підтверджені за кілька днів", - заявив Роман Федишин.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: