Під час реконструкції дороги на Львівщині виявили археологічні знахідки мідної доби

розкопки

Неподалік Жовкви науковці Рятівної археологічної служби розпочали розкопки.

Їх проводять у межах проєкту реконструкції дороги Т-14-25, на ділянці між Жовквою та Кам’янка-Бузькою. Розвідку на відрізку автодороги протяжністю 25,5 км провели ще у 2019 році.

Олег Осаульчук, керівник Рятівної археологічної служби розповів ІА Дивись.info, що там провели та зафіксували вісім об’єктів археології – переважно давні поселення і місцезнаходження матеріалів. За датуваннями вони належать до різних епох – від енеоліту і до княжої доби.

«Проєкт передбачає виконання робіт по пам’ятко-охоронній конструкції дороги на ділянці від Жовкви до Кам’янка-Бузької. Суть робіт полягає в тому, що під час розроблення проєкту реконструкції на цій ділянці дороги ми виявили 8 об’єктів археології. Це були давні поселення. Встановили ми їх за уламками кераміки на поверхні землі.

Згідно з укладеним договором, маємо провести пам’ятко охоронні роботи. Тобто на окремих ділянках археологічний нагляд під час земляних робіт, а на двох ділянках – розкопки до початку виконання земляних робіт. Цього року ми провели дослідження на одній пам’ятці, а на іншій – виконали археологічний нагляд. Все решта перенесли на наступний рік, оскільки цього року підрядна фірма ОНУР більше не буде виконувати в цих межах вже жодних робіт. Адже археологічний нагляд передбачає нагляд за роботами. Сподіваємось, що наступного року ми ці роботи завершимо», – розповів Осаульчук.

З виявлених об’єктів два поселення розташовані в місцях запланованих робіт під час реконструкції автодороги. На цих ділянках запланували розкопки. Натомість в охоронній зоні шести інших – нагляд під час земляних робіт.

Археологічні дослідження, як і будівельні роботи, поділені на два роки – 2020 та 2021. Цьогоріч науковці Рятівної археологічної служби вивчили поселення епохи енеоліту та ранньозалізного віку Сопошин-2. Серед знайдених артефактів – фрагменти ліпного посуду та крем’яні вироби. Вдалось також зафіксувати об’єкти і знахідки, які датуються ХVІІІ-ХІХ ст. і можуть бути пов’язані з невеликим, нині полишеним, хутором в урочищі «Боднарова».

Спостереження за земляними роботами провели на ділянках реконструкції автодороги неподалік від чотирьох об’єктів археології – поселень доби бронзи і ранньозалізного віку Сопошин-1, Блищиводи-4, Блищиводи-5 та Блищиводи-6. Тут виявили незначну кількість матеріалів, очевидно, з периферії давніх поселень.

А вже наступного року фахівці готуються до масштабніших розкопок. Їх проведуть на поселенні ранньозалізного віку Воля-Жовтанецька-1, яке розташоване на розвилці автодоріг Зіболки-Батятичі-Дальнич. Окрім цього, в охоронній зоні двох об’єктів археології біля села Зіболки буде забезпечено археологічний нагляд.

В археологічній службі зазначають, що археологи завжди очікують знайти унікальні речі при розкопках, але не завжди ці очікування справджуються. Тим паче є один нюанс.

«Це вже існуюча дорога, яку реконструюють. Дуже часто за радянських часів, коли будували дороги, то археологів не кликали. Відтак ці шляхи вже прокладені через існуючі пам’ятки. Нам доводиться стикатися під час реконструкції з купами будівельного сміття на пам’ятках. Тому якихось феноменальних речей ми знайти не очікуємо.

Проте, коли проводили роботи на дорозі біля Трускавця, також особливих надій на щось цікаве не було. Натомість віднайшли довгий будинок 6 тисячоліття до нашої ери.

Археологія – це така собі лотерея. Завжди хочеться виявити цікаві й інформативні речі. Але може бути густо, може бути пусто, – веде далі науковець. – Ще зауважу, що різниця між археологами і золотошукачами в тому, що ми шукаємо інформацію, яку нам надає будь-яка знахідка. А золотошукачі шукають речі, які можна продати – ото й різниця.

Тому ми шукаємо інформацію, яка би дозволила нам реконструювати історію тих чи інших теренів. Цього разу також був випадок, як лише почули в пресі, що розпочали реконструкцію, і були археологи присутні на брифінгу, то вже приїжджали місцеві скарбошукачі  і пропонували свої так звані «послуги». Вони лише знаходили рештки снарядів, адже це були місця бойових дій під час Другої світової війни».

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: