У проведенні ЗНО-2021 буде багато нововведень

img-foto

У проведенні ЗНО 2021 року відбудеться низка важливих змін.

Про це під час брифінгу розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

«Насамперед на участь у ЗНО можна буде обирати 5 предметів, було – 4. Для отримання свідоцтва про повну загальну середню освіту необхідно обрати 4 предмети, які є чітко визначені. Це українська мова, математика – обов'язково, історія України або іноземна мова і ще один предмет на вибір учасника з того переліку 11 предметів, які пропонує Центр оцінювання якості освіти. Тобто випускник може обрати третім предметом історію України, а четвертим – іноземну мову», – пояснила Лариса Середяк.

Для вступу до вишів в умовах прийому передбачено три обов’язкових предмети, які визначило Міністерство освіти, а далі кожен виш повинен прийняти свої правила прийому, і там мають бути визначені предмети на ту чи іншу спеціальність.

«Цього року вперше окремим предметом винесена українська мова. Учасник може обрати українську мову і українську мову та літературу – це різні предмети. Якщо учасник обирає українську мову, він писатиме цей предмет 150 хвилин (демонстраційні зошити є на сайті Центру оцінювання якості), і за цю роботу отримає дві оцінки – по 12-бальній шкалі для ДПА і 100-бальній –для вступу до вишів. Якщо він обере українську мову і літературу, то  отримає інший зошит, на виконання передбачено 210 хвилин і за це буде 3 оцінки – по 12-бальній шкалі для школи з української мови, 100-бальній для вишу з української мови і  100-бальній для вишу з української мови та літератури. Відповідь на питання, що обрати, кожен учасник має шукати в умовах прийому вишів, де буде перелік необхідних  вступу  предметів», – розповіла Лариса Середяк.

Вона закликала уважно вивчати переліки предметів, адже на споріднені спеціальності він може бути різним.

«Наприклад, не можна огульно говорити, що я йду в педагогічний виш і там є всюди українська мова і література, чи на будівельний – а там є тільки мова. Наприклад, для спеціальності «історія» потрібна мова і література, а для «математики» – тільки мова. Тобто учасники мають знати, що обирати – тільки мову чи мову та літературу. Ще один приклад, на спеціальність «архітектура і містобудування» потрібна українська мова і література, а на «будівництво і цивільна інженерія» – тільки українська мова», – пояснила Лариса Середяк.

Крім цього, вперше обов’язковим предметом стане математика. ЗНО з цього предмету відбуватиметься у двох форматах.

«Рівень стандарту – на виконання є 150 хвилин, це виконують всі для ДПА. Вперше в зошитах ЗНО будуть різні формули для допомоги випускникам – те, про що діти мріяли багато років. І другий рівень – профільний. На виконання дається 210 хвилин. Тут є рівень – стандарт, плюс відкриті завдання, задачі, які потребують додаткового часу для вирішення. У цьому зошиті також будуть всі формули. Кому математика потрібна для вступу – повинні обрати профільний рівень, бо за стандартний учасник отримує тільки 12 балів – це оцінка лише для школи. Тобто гуманітарії, яким математика не буде потрібна, можуть вибирати стандартний рівень. Учням, які переживають, що не здадуть математику, хочу сказати, що взагалі не здати математику неможливо. У нас унікальна система оцінювання, у якій всі оцінки позитивні. Головне прийти в пункти тестування, взяти зошит і виконувати завдання. Там є завдання від 5 класу. Якщо ви щось вирішите, щось вгадаєте, то завжди отримаєте свої 1-2-3 бали. Цю оцінку поставлять в додаток до атестату про середню освіту», – пояснила Лариса Середяк.

З січня розпочнеться реєстрація на пробне ЗНО, а з лютого – на основне. Формат реєстрації на основне ЗНО такий, які і цього року – через заклади освіти.

«Формат проведення ЗНО наразі невідомий. Ми прораховуємо різні варіанти, але навіть у червоній зоні ЗНО все одно відбудеться», – запевнила Лариса Середяк.

Щодо пробного ЗНО, то його у 2021 році будуть проводити лише  раз і один день з усіх предметів. Зросте і вартість, яка за попередніми розрахункам становитиме близько 300 гривень.

Серед особливостей майбутнього ЗНО – зниження рівня мінімальної кількості балів у медичних вишах.

«Медичні виші знизили планку мінімальної кількості балів, які потрібно набрати з  профільних предметів. Якщо зараз вона становить 150 балів, то наступного року буде  125», – розповіла Лариса Середяк.

Ще одна особливість – максимальна кількість заяв, які можна подати на платне навчання. Тепер їх буде не більше 30-ти.

«Вибір все одно дуже великий. Я не вважаю це обмеженням, це просто полегшення  роботи членам приймальних комісій», – розповіла Лариса Середяк.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: