«Чорна п’ятниця» в Україні і світі: історія виникнення

пятн6иця

«Чорна п’ятниця» – день найбільших розпродажів цьогоріч припадає на 27 листопада.

Вже завтра деякі магазини пропонуватимуть придбати товари за знижками до 90 відсотків. Хоча насправді таких великих знижок крамниці не дають. Деякі компанії розпродаж розпочали ще з початку тижня, не чекаючи п’ятниці.

Є люди, які обирають необхідні товари заздалегідь та складають список майбутніх покупок, а хтось не вірить у чесні знижки та не готовий ходити цього дня магазинами.

Попри карантин, найбільші торгово-розважальні центри Львова будуть працювати за продовженим графіком – деякі до опівночі. Акції та знижки будуть упродовж 3-4 днів, здебільшого до 1 грудня. Магазини пропонують придбати за знижками одяг, взуття, ювелірні прикраси, оптику, іграшки, косметику, парфуми тощо.

Більше інформації про знижки у кожному магазині можна знайти на сайтах торгових центрів. Окрім магазинів з одягом, знижки пропонують крамниці товарів для дому та цифрової і побутової техніки як у реалі, так і онлайн.

Зокрема цього року Black Friday у «Форум Львів» триватиме аж 5 днів – до 27 листопада.

У ТРЦ «Victoria Gardens» також пишуть, що в них знижки будуть не лише один день - у п'ятницю, а й кілька днів після неї. Працюватимуть магазини до 23:00 години щодня у будні. А 26 та 27 листопада працюватимуть до 24:00.

У King Cross Leopolis «чорна п'ятниця» розпочалась ще 24 листопада. Список магазинів, які пропонують знижки, можна подивитись на сайті. Також цей список буде постійно оновлюватись.

«Чорна п’ятниця» в Україні

Вважається, що вперше знижки цього дня в нашій країні магазини масово надали 2013 року. Популярність «чорної п’ятниці» постійно росте. Якщо в 2017-му участь у гонитві за розпродажами взяли 18,5% українців, то вже торік ця цифра перевищила 30%. Середньостатистичний український покупець витрачає цього дня близько трьох тисяч гривень. Статистика стверджує: продажі під час «чорної п’ятниці» становлять 1300%, порівняно з п’ятницею звичайною (тобто зростають у 13 разів). Беззаперечний лідер серед покупок – одяг, на другому місці – взуття, на третьому – техніка та електроніка.

Історія виникнення 

Автором самої ідеї розпродажів вважають американця Френка Вулворта (1852-1919). Мовчазний сільський хлопець влаштувався продавцем у магазині в місті Ланкастер (штат Пенсильванія). На той час цінників у крамницях не було, і продавець повинен був хитромудрими способами визначити рівень платоспроможності клієнта перед тим, як озвучити йому вартість товару. Вулворту це не подобалося і якось, коли головного продавця не було, Френк вивалив на прилавок увесь сезонний товар, поставивши табличку «Все по 5 центів». Це й був перший розпродаж. People walk past an F.W. Woolworth five and dime store on a city street, 1940s. Згодом розпродажі дедалі частіше брали свій початок на День подяки.

Дата символічна – місяць до Різдва, а відтак, саме час шукати подарунки близьким та рідним. «Чорною п’ятницею» День подяки почали називати вже у 1980-их. Термін, кажуть, вигадали американські поліцейські, і пов’язаний він був не з розпродажами, а з корками на дорогах. Цього дня усі поспішали до родичів, і на дорогах виникали неймовірні затори. І лише в 90-их термін став асоціюватися безпосередньо із торгівлею. Справа в тому, що доходи в бухгалтерських книгах тоді записували чорним чорнилом, а видатки – червоним. Відтак, у День подяки завдяки знижкам звіти «чорніли доходами», пише в 1996 році Indiana Gazette.

Зараз у Сполучених Штатах під час розпродажів у магазинах розгортаються справжні битви. До Європи, загалом, як і до України, зокрема, ця традиція перебралася менше десяти років тому. І хоча Дня подяки по цей бік Атлантики ніхто не святкує, завдяки роботі маркетологів «чорна п’ятниця» закріпилася в підсвідомості покупців як день, у який потрібно купувати всього та багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: