Чи зросте в Україні тариф на електрику для населення, - Міненерго

світло
фото ілюстративне

Одним з важливих питань у секторі перегляд з 2021 року чинного механізму перехресного субсидування, за яким населення отримує електроенергію за пільговою ціною.

Таку думку висловив новопризначений в.о міністра енергетики Юрій Бойко час свого першого брифінгу після призначення в четвер, 26 листопада.

«Наступний пріоритет – зниження перехресного субсидування. За цією фразою стоїть об’єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. Оскільки на сьогоднішній день, в тому числі в інформ-полі, присутня велика кількість маніпулятивних заяв про кінцеву вартість електроенергії для населення», – сказав він.

За його словами, станом на листопад побутовий споживач платить за електричну енергію 1 копійку, оскільки чинний тариф покриває тільки витрати на транспортування. В Україні середньозважена вартість транспортування електроенергії від станції до будівлі, включаючи тариф на передачу НЕК «Укренерго», тариф оператора системи розподілу і тариф на постачання від постачальника, становить 1 гривня 03 копійки за кВт-год.

«Отже, сумарно доставка коштує 1 грн 03 копійки, а середньозважена ціна одного кВт-год для побутового споживача за останні 2 місяці статистично становить 1 грн 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО, за якою «Енергоатом» і «Укргідроенерго» продають електроенергію для « гарантованого покупця» по 1 копійці, оплачується виключно постачання», – пояснив голова відомства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: