День народження «рогатого»: історія львівського тролейбуса

тролейбус чеський
Тролейбус “Skoda 9Tr” на вул. Городоцькій. Автор – Ааре Оландер.

27 листопада, львівському тролейбусу виповнюється 68 років. Саме цього дня вперше тролейбус із пасажирами проїхав вулицями нашого міста – від площі Міцкевича до головного вокзалу.

27 листопада львівському тролейбусу виповнюється 68 років. Саме цього дня вперше тролейбус із пасажирами проїхав вулицями нашого міста – від площі Міцкевича до головного вокзалу.

Можливо, тролейбус не став одним із символів Львова, як трамвай, але без цього транспорту місто також уявити важко.

Від ідеї до втілення

Вперше ідея запровадження тролейбусного руху з’явилася ще в квітні 1909 року. Саме тоді велося будівництво трамвайної лінії на Високий Замок. Зважаючи на складний рельєф траси, керівник Львівського трамвая Йозеф Томицький запропонував замість трамвайної збудувати лінію «безрейкового електричного омнібусу», тобто тролейбусу. Окрім цієї лінії, пропонувалося також спорудити іще дві – по вулицях Кадетській (нині — Героїв Майдану) і Стрийській до верхньої частини Стрийського парку та по вулиці Городоцькій до Богданівки.

Сам тролейбус чи його прототип був винайдений німцем Сімменсом 1881 року. Але лише на початку ХХ століття тролейбус став повноцінним міським транспортом. Першопрохідцем у цьому плані стало швейцарське місто Вільньов. Станом на 1909 рік тролейбус функціонував лише в чотирьох містах Австро-Угорщини, натомість трамвай був звичним транспортом – лише у Львові вагони електричного трамваю почали курсувати в 1894-му. Відтак електрична комісія львівського магістрату не підтримала проєкту запровадження у Львові тролейбусного руху. Для міських чиновників тролейбус виявився занадто новітнім транспортом і вони віддали перевагу більш традиційному трамваю.

Відкриття трамвайної лінії на Високий Замок (1910), від тролейбуса вирішили відмовитися

Друга спроба запустити тролейбус у Львові припадає на міжвоєнний період. Перша тролейбусна лінія в Польщі, до складу якої входила Західна Україна, була у Познані (1930). 1939 року тролейбусний рух відкрився у Чернівцях. Тоді ж у Львові планували запровадження тролейбусного руху, але втіленню цих планів завадила Друга світова війна.

Народження львівського тролейбуса

До ідеї запуску тролейбусів повернулися вже після війни, в 1947-му. У новому генеральному плані передбачили будівництво двох ліній – у напрямку головного вокзалу та по вулиці Стрийській до автобусного заводу. Трамвайну колію на проспекті Свободи вирішили зняти і замінити її тролейбусною лінією. Лінію демонтували в 1951-му, а будівництво першої лінії завершили наступного року.

Відкриття тролейбусного руху із пасажирами планували на 7 листопада – до 35-ої річниці, так званої, революції. Але завод, який виготовляв тролейбуси, не зміг вчасно виконати замовлення. Як наслідок – перший тролейбус прибув до Львова лише 8 листопада, а 9-го – розпочав обкатку. Перший рейс із пасажирами розпочався 27 листопада 1952 року. За кермом історичного тролейбуса був колишній водій трамвая Іван Троян. Загалом в депо тоді було п’ять тролейбусів, які курсували по лінії з інтервалом у 20 хвилин.

Наступного року розпочав роботу маршрут №2 (площа Міцкевича — Богданівка) довжиною 3,3 км. 1954 року цей маршрут було подовжено до залізничної станції Скнилів. Цього ж року проклали лінію від площі Міцкевича до теперішньої вулиці Гашека (зупинка 7 км), за три роки — з площі Міцкевича до Нового Львова, а ще за рік – до Голоско.

Тролейбус на вулиці Горького (тепер Гнатюка) 1950-ті роки

Чехословацька епоха львівського тролейбуса

1969 року до Львова розпочали поставку нових чехословацьких тролейбусів моделі Škoda 9Tr до Львова. Загалом у 1969-1982 роках «Skoda-Ostrov s.r.o» поставила в тролейбусне депо Львова 252 машини різних модифікацій.

Починаючи із травня 1970 року, старі тролейбуси почали списувати і на їх місця приходили чеські «дев’ятки». На кінець 1970-их рр. весь парк львівських тролейбусів складався виключно із тролейбусів Skoda 9Tr. Частина цих тролейбусів була дводверними (старіші модифікації), а частина – тридверними. Тролейбуси були пофарбовані у жовтий і червоний кольори, причому на машинах із непарними номерами домінував червоний, а із парними – жовтий. Тролейбуси моделі Skoda 9Tr працювали у Львові понад 30 років – останні «дев’ятки» працювали на лінії навіть у 2000-их.

Львівський тролейбус сьогодні

Нові львівські тролейбуси ЛАЗ почали з’являтися на вулицях Львова, починаючи з 2006 року. Останніми роками рух тролейбусів розвивається та вдосконалюється. Деякі маршрути, ліквідовані в 90-ті, відновили, деякі – продовжили (наприклад, до летовища), також відкрили нові «Університет – Автовокзал» у 2014му.

У 2019 році у тролейбусному депо презентовано перші 10 тролейбусів Електрон Т19102. У нових тролейбусах є камери відеонагляду, USB порти для підзарядки телефонів та гаджетів.

Загалом зараз у Львові функціонує 11 тролейбусних маршрутів, на яких курсує 121 тролейбус. Довжина ліній – 119 кілометрів, а річний пасажиропотік сягає 30 млн. людей.

З 1 липня 2019 року запроваджена нова нумерація тролейбусних маршрутів, щоб уникнути дублювання у нумерації різних видів транспорту. Номери від 1 до 19 зарезервовані для трамвайних маршрутів, номери від 20 до 39 — для тролейбусних маршрутів.

Підготувала Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: