Стало відомо, скільки українців отримують зарплати «в конвертах»

зарплата у конверті

Державна установа «Інститут економіки та прогнозування НАН України» актуалізувала дані щодо поширеності та масштабів неофіційних форм оплати праці в державі.

Про це повідомили у Комітеті ВРУ з питань соціальної політики.

Там зазначають, що 26,5% економічно активного населення – а це понад 4,7 млн осіб – отримують тіньові доходи.

Обсяг неофіційних надходжень економічно активного населення складає близько 21,543 млн грн. При цьому розрахована оцінка є заниженою, оскільки не враховує внесок осіб з «дуже високим прибутком».

У Комітеті кажуть, що тіньова економіка сформувала дві протилежні тенденції у забезпеченні добробуту населення.

Йдеться про те, що з одного боку значна частина населення внаслідок неформальної економіки отримала джерело виживання, яке компенсує вади функціонування легального сегменту економіки. А з іншого боку, державний бюджет має дефіцит отримання значної частини податкових ресурсів.

У відомстві вважають, що детінізація економіки може відбуватися та бути ефективною за рахунок, наприклад, перегляду податкової політики, зокрема, в частині реформування оподаткування доходів фізичних осіб, реалізації політики підтримки малого та середнього бізнесу.

Нагадаємо, згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, роботодавці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), несуть відповідальність у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника (50 тис. грн).

Додамо також, що згідно зі ст.41 Кодексу про адміністративні правопорушення, фактичний допуск до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту), тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – від 8500 грн до 17000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: