Сфера обслуговування в Україні переходить на державну мову, - омбудсмен

mova6-696x392

Більш ніж за місяць вся сфера обслуговування в Україні має перейти на державну мову, однак переходити на іншу у разі прохання клієнта.

Зокрема, з 16 січня 2021 року усі надавачі послуг незалежно від форми власності повинні обслуговувати споживачів і надавати інформацію лише українською, державною мовою, повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь на власній сторінці у Facebook.

Це регулюється статею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

«У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був - обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою», - йдеться в повідомленні.

У разі порушення прав, зазначає уповноважений із захисту державної мови, на отримання інформації та послуг українською мовою, можна звертатись e-mail: [email protected] чи писати на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: [email protected].

Нагадаємо, перелік певних положень щодо мовного закону в Україні набула чинності вже в нинішньому році.

Йдеться про позицію щодо рекламної діяльності, себто з 16 січня 2020 року промоція повинна вестиць виключно українською. Крім цього, з 16 липня нинішнього року державною мовою, без виключень, мають називатись аеропорти, зупинки, станції, складатись технічна та проєктна документація тощо.

До слова, наприкінці лютого 2014 року українська мова стала єдиною державною мовою в Україні.

Верховна Рада скасувала закон про засади державної мовної політики, ухвалення якого викликало широкий у суспільстві. Цей суперечливий закон фактично запроваджував двомовність в Україні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: