На Львівщині студентів запрошують на конкурс порятунку культурної спадщини

замки

Товариство охорони пам’яток запрошує студентів взяти участь у конкурсі плакатів та есе на тему проблем збереження пам’яток культурної спадщини «…Зруйнована пам'ятка – втрачена пам'ять …». Роботи приймають до 31 січня  2021-го року.

Про це ІА Дивись. info повідомили у «Товаристві охорони пам'яток».

«Довкола нас десятки замків у руїнах, сотні палаців з проваленими дахами і порожніми очницями вікон… Ці замки вже не боронять доблесні рицарі, а  палацах вже немає місця для романтичних принців та принцес, там живуть хіба що примари…

Витончена краса народної архітектури дерев’яних церков затьмарена вульгарним блиском фальшивої «золотої» бляхи, проникливі погляди святих з іконостасів замальовані невмілими руками недовчених богомазів…

Старовинні будинки, історичні парки, давні цвинтарі… Щось гине під потужним перфоратором і бензопилою вандалів, які руйнують, розбирають, перебудовують… Щось тихо помирає і розсипається у забутті…

Чому ж так руйнуються наші пам’ятки?!?! Чому нам виривають нашу пам’ять?!?! Чи, може, пам’яті вже немає? Може тому ми так легко дозволяємо руйнувати те, що називається пам’яткою???

Але щоденно поряд з нами хтось докладає зусилля щоб порятувати цю нашу спадщину. Хтось прибирає історичний парк, хтось пікетує забудовника, який трощить старовинну віллу, хтось зупиняє бульдозер, який своїм ковшем вириває з пам’ятки археології нашу історичну пам’ять.

Якщо Ви також, як і ми, переконані, що культурна та історична спадщина це важливо — зверніть свій погляд на пам’ятку і приверніть до неї увагу інших! Розкажіть нам про це у своєму есе, або зобразіть у плакаті», - йдеться у повідомленні.

Організатори хочуть ще раз наголосити на унікальності та самобутності культурної спадщини, а також привернути увагу до проблеми руйнування і відновлення пам’яток.

Зокрема закликають молодь долучитися до порятунку культурної спадщини словом, чи пензлем.

Умови конкурсу:

Роботи повинні відображати проблеми збереження пам’яток історії та культури в Україні, заохочувати до порятунку культурної спадщини.

– Плакати — авторські роботи, виконані в будь-якій техніці, (живопис, графіка, колаж, повноколірні, чорно-білі та інші), формату А2, або електронний варіант розміром 420х594 мм у форматі TIFF, або JPG з розширенням 300 пікселів для повноколірного і 600 – для чорно-білого друку.

– Есе – об′ємом до 3-х друкованих сторінок А4 (14 pt з інтервалом 1,5 між рядками).

Конкурсні роботи надсилати на електронну адресу: [email protected], або за адресою: Львів, вул.Коперника,40А.

Разом з конкурсними роботами також просять подавати: прізвище та ім′я, вік, ВНЗ (факультет, група), поштову адресу та телефон, а також зазначити: «На студентський конкурс».

За перші місця у конкурсі переможці отримають бездротові навушники AirPods, за другі місця – фітнес-браслети Xiaomi Mi Band 3, за треті місця – навушники EarPods. Конкурсанти також отримають заохочувальні призи.

Есе переможців будуть видані окремою збіркою та опубліковані в медіа. Найкращі плакати – надруковані та розміщені (із зазначенням, що автор – переможець конкурсу) на сіті-лайтах Львова.

Спонсор конкурсу: «Міст-Америка inc.» Видавнича підтримка: видавництво «Львівська політехніка». Організатор: ЛОО Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: