ВООЗ оновила рекомендації щодо носіння захисних масок: що змінилось

маска мед

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації щодо використання масок для профілактики поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба ВООЗ в Україні.

«ВООЗ наголошує: тільки маска не може захистити від вірусу. Важливо дотримуватися дистанції, уникати великого скупчення людей, чхати та кашляти в лікоть чи одноразову хустинку, добре провітрювати приміщення. Важливо ретельно мити руки до та після використання маски, а також правильно її одягати, носити, знімати та прати (тканинну) / викидати (медичну)», — сказано в повідомленні.

Мова про дві категорії масок — тканинні (немедичні) та медичні. Тканинні носити рекомендують:

  • усередині приміщень, де неможливо оцінити якість вентиляції чи з недостатнім провітрюванням, незалежно від того, чи є можливість дотримуватися дистанції щонайменше 1,5 метра;
  • у достатньо провітрюваних приміщеннях, де неможливо триматися щонайменше 1,5 метра від інших;
  • у магазинах, школах, церквах, ресторанах, спортзалах, зупинках автотранспорту тощо, якщо дистанція щонайменше 1,5 метра неможлива;
  • на ринках, ярмарках чи інших зібраннях просто неба, якщо неможливо триматися щонайменше 1,5 метра від інших.

Натомість медичні маски треба використовувати:

  • скрізь, де неможливо дотримуватися дистанції щонайменше 1,5 метра, людям, які мають вищі ризики розвитку важкого перебігу COVID-19, а саме людям віком від 60 років і людям із хронічними хворобами;
  • скрізь людям із підозрою чи підтвердженим COVID-19, незалежно від того, є симптоми захворювання чи ні, а також тим, хто очікує на результат тестування.

Крім цього, ВООЗ не рекомендує носити маску під час занять спортом, бо вона може заважати комфортному диханню. Також не рекомендують носити маску з клапаном, адже клапан видиху може пропускати повітря й у такий спосіб поширювати вірус.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про штрафи за відсутність маски в громадських місцях і транспорті. За таке порушення тепер загрожує штраф від 170 до 255 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: