Де відпочивають українці під час карантину

Depositphotos_170344802_s-2019
Фото: ua.depositphotos.com

Криза у туристичній галузі, спричинена пандемією коронавірусу, стала повним фіаско для одних і золотим часом для інших.

Фірми скорочували кількість філіалів або закривались взагалі, а ті, що залишились на плаву, продовжують змагатись у креативних ідеях, відчайдушно борючись за виживання. Водночас карантин дав поштовх для розвитку внутрішнього туризму. Розвіявся міф, що комфортний відпочинок може бути тільки за кордоном, а в Україні є лише залишки радянських пансіонатів. Туристи відкрили для себе багато цікавих місць на Батьківщині, а власники готелів і котеджів зрозуміли, що якістю можна втримати клієнта і вдома – почала формуватись здорова конкуренція на туристичні послуги.

На ринку залишились ті, хто зміг швидко зорієнтуватись  

Як зазначає керівниця одного з туроператорів Ірина Лисак, карантин співпав із найскладнішим для сфери туризму часом, коли турфірми обнулюють свої рахунки, вносячи аванси на весь наступний сезон. Пандемія поставила туризм на стоп на невизначений період і мільйони людей в Україні та у всьому світі втратили роботу.

«Коли у лютому/березні почали вводити карантин, стало зрозуміло, чим це грозить. Втримались на плаву тільки ті, хто вже був у такій ситуації і розумів, що робити: швидко зважили всі за та проти і вживали заходів – ставили на паузу тури, тимчасово звільняли працівників, домовлялись про знижки на оренду офісів. Ті, хто не робив кроків із заощадження, а сподівався, що скоро все мине, закрились, – розповідає Ірина Лисак. І додає. – Сьогодні ніхто навіть нічого не пропонує на майбутній сезон (зазвичай в листопаді вже починають формувати пропозиції для раннього бронювання, - ред.), ніхто не береться гадати, що буде далі. Хоча інтуїтивно менеджери для себе розуміють, новий сезон мав би початися у травні 2021 року».

Криза торкнулася не тільки туризму, розпочалися проблеми і в інших сферах. Туристи, які вносили аванси, погрожували судами і вимагали повернути свої гроші.

«Є такий пункт у договорі, як форс-мажор, до якого всі зараз почали апелювати, хоча раніше ніхто на нього особливо не зважав. Ми говорили з людьми, пояснювали, що це не з вини турфірми сталася ситуація, і я була приємно здивована. Виявляться, наші люди не такі прикрі, якими хочуть видаватись. Ми домовились про те, щоби тури були перенесені на інший сезон за ціною вже оплачених, пропонували додаткові акції, екскурсії. З цим теж виникали проблеми. Наприклад, вирішили оплатити харчування під час перельоту, але з’явились нові обмеження і ввели заборону на обслуговування», – згадує керівниця.

Послаблення карантину перетворило роботу менеджерів з туризму на біг з перешкодами, коли ніхто не знає, яким буде наступний крок.

«Наприклад, зібралася група в автобусний тур у Хорватію, а потім раз і Угорщина не дає транзиту. Те саме було і з ПЛР-тестами – сьогодні не треба тесту, а завтра він вже потрібен і тоді ти у третій ночі шукаєш клініку, де швидко можуть зробити тест. Але люди, які працюють у сфері туризму, стресостійкі, готові до будь- якого розвитку подій. Я бачу по своїх колегах, що вони змогли перекваліфікуватись  і знайти для себе іншу сферу діяльності. Дехто навіть задумався, щоби відкрити свою фірму», – розповідає пані Ірина.

Бум на туризм в Україні

Незважаючи на всі обмеження, люди не перестали прагнути відпочити, тому почали шукати для себе альтернативу іноземним курортам і наткнулись на безліч неймовірних локацій в Україні. Це літо стало золотим часом для українських пансіонатів. Якщо раніше всі були впевнені, що краще і навіть часом дешевше поїхати відпочивати за кордон, то цього року побачили, що і в Україні є на що подивитись. А попит формує пропозицію…

«Це міф, що у нас гірше. Так, раніше у нас були декілька пансіонатів і не було вибору – їдеш туди або не їдеш взагалі. Тепер з’явилась конкуренція, тим більше в час Інтернету дуже велику роль відіграють відгуки, рейтинги. Кожен може знайти те, що йому до душі і місце, за яке готовий заплатити. Власники пансіонатів, котеджів, невеликих і великих готелів, яких зараз дуже багато, зрозуміли, що якістю можна втримати клієнта. Я переконана, все йде так, як повинно, карантин дав поштовх для внутрішнього туризму, і ринкова конкуренція сформує нормальний продукт», – впевнена керівниця турфірми.

Пандемія підняла на поверхню проблеми, які накопичувались роками, і тепер настав час їх вирішувати.

«У нас був випадок, коли дві жінки їхали на море у Грецію просто для того, щоби подивитись на їхній сервіс, тому що у них є свій готель в Україні, який вони б хотіли зробити кращим. Я веду до того, що у нас (в українців, – ред.) є господарська жилка, і тому все буде, як треба, ми прийдемо до цього, і зараз найкращий час, щоби почати формувати ринок тут.  Другий позитив від карантину – відбулась суттєва зміна поведінки клієнтів, які інколи потребували виховної години, тому що думали, що клієнт завжди правий. Звичайно, люди переживають за свої гроші, але й не тільки це. Страх втратити хліб дає інше відчуття цього хлібу», – говорить пані Ірина.

Вона також зазначає, працюючи у період кризи, не вдасться змахлювати, тому що тепер всі в однакових умовах.

«Коронавірус зрівняв усіх в умовах і дав рівний старт для всіх. Тепер результат  буде вимірюватись від того, скільки ти вклав зусиль, часу і своєї енергії, щоби втілити у життя те, що задумав. Думаю, після кризи туризм вистрелить з колосальною енергією, як це було після кризи 2014 року. Тому буде ще краще, ніж було, я це знаю, тому що я вже це проходила», – впевнена Ірина Лисак.

Путівки за кордон стали дешевшими

Для українців, які все ж хочуть відпочити за кордоном, сьогодні не так багато пропозицій, але вони є. Більш бюджетні та популярні варіанти – це Єгипет і Туреччина, а також Сербія, Північна Македонія, Боснія і Герцоговина, Болгарія, більш дорогі – Домінікана, Танзанія, Мальдіви. Проте кожна країна встановлює свої правила перетину кордону.

«Цієї зими європейські гірськолижні курорти закриті, тому популярними стають курорти в Туреччині. Взагалі Туреччина зробила найбільш сприятливі умови для туристів, вони дуже хочуть, щоб ми до них летіли відпочивати. Турів в Туреччину зараз просто велика кількість – хочеш лети в Стамбул, хочеш – в Кападокію, хочеш – на найбільш популярні гірськолижні курорти, які пропонують дуже доступні ціни. Інколи поїздка в турецький Ерджієс може обійтися дешевше, ніж в наш Буковель», – розповідає менеджерка з туризму Романа Начичко.

І зазначає, турецька влада настільки зацікавлена у туристах, що навіть карантинні обмеження у цій країні діють тільки на її громадян і не впливають на туристів. До того ж Туреччина входить до списку тих країн, де при перетині кордону не потрібно здавати ПЛР-тести і перебувати на самоізоляції чи державному карантині. А прямі вильоти є зі Львова, Києва та інших міст.

«Схожі умови пропонують Північна Македонія та Сербія, але ці країни не настільки популярні серед українських туристів, та й не всім підходять автобусні тури. Більш цікавими для наших туристів на сьогодні є Єгипет і Домінікана. На обидва напрямки ціни настільки знизились, що відпочинок в п’ятизірковому готелі може обійтися вдвічі дешевше, ніж було до коронавірусу. І по обох напрямках 80% відпочивальників – це українці. Якщо говорити про Домінікану, то ніколи вона ще не була такою дешевою для нашого туриста, як тепер – попадались навіть пропозиції з ціною тисячу шістсот доларів за двох. При тому, що зараз оптимальна ціна – дві з половиною тисячі доларів за двох, і це вважається дуже добре», – розповідає експертка.

Така ж ситуація і з Єгиптом, де готелі дотримуються всіх карантинних заходів і завантажені максимум на половину.

«Звичайно, вони, як і всі, зазнають великих збитків. Багато готелів закрились, але ті, які зробили собі гарне ім’я, залишаються відкритими і тримають рівень. Наприклад, Rixos в Шарм-ель-Шейху заповнений повністю настільки, наскільки це дозволяють норми. Турист, який у цей період приїжджає в Єгипет, може розраховувати на ставлення до себе, як до імператора, тому що кожен працівник – від покоївки до менеджера – розуміє, що це його хліб, ще й до того може отримати one dollar на чай, а це зараз для нього суттєва допомога. Єгипет хоч і відноситься до країн, при перетині кордону яких треба здавати ПЛР-тест, та все ж пропонує дуже хороші умови. Були такі випадки, коли сім’я полетіла на відпочинок і вже там виявилось, що у чоловіка коронавірус. То в Єгипті для нього організували окрему віллу з басейном і безкоштовним лікуванням, а коли він одужав, то всю сім’ю перевели у люкс і влаштували для них свято, тому вони пережили стрес. Також дедалі частішими стають запити Єгипет на місяць, тому що там справді дешевше і не так стресово можна пережити ймовірний локдаун», – розповідає Романа Начичко.

На відміну від Єгипту більш жорсткі умови для українців ввели в ОАЕ, де прямо сказали, що не довіряють нашим тестам і кожного українського туриста тестуватимуть на коронавірус в аеропорту після прильоту.

«Там вже нема такої халяви, як у Єгипті, якщо в тебе справді підтверджують коронавірус по прильоту, то ізолюють в маленьку кімнату і не випускають звідти доти, доки ти не одужаєш. Тому в Еміратах зараз відпочивають переважно самі араби, напевно, відпочивають і від наших туристів», – сміється дівчина.

У будь-якому випадку світ змінився після пандемії, тому і працівникам зі сфери туризму, і мандрівникам потрібно буде звикати до нових правил.

Христина ПАВЛУЧКОВИЧ

Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: