Карпатський сепаратизм: у Верхній Рожанці створили «сільраду» і перевернули державний прапор

dscn5224
Верхня Рожанка. Фото: norma.lviv.ua.

Учора, 7 грудня, у селі Верхня Рожанка, що на Сколівщині, кілька місцевих жителів провели збори, на яких оголосили про створення сільської ради.

Учора, 7 грудня, у селі Верхня Рожанка, що на Сколівщині, кілька місцевих жителів провели збори, на яких оголосили про створення сільської ради, а також ухвалили рішення про те, що державним прапором у селі буде жовто-блакитний стяг, а не блакитно-жовтий, як встановлено Конституцією.

Що спільного між Верхньою Рожанкою і Дніпром

Про так звані збори громади на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив Віктор Палас – журналіст інформаційної агенції «Стоп корупція ТВ», яка у лютому 2019 року була виключена з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Це був перший такий випадок в історії GIJN, яка об’єднує журналістів 173 країн.

Саме Віктор Палас вів відеозапис «створення» сільської ради.

Як повідомили у «Стоп корупція», Віктор Палас перебував у Верхній Рожанці як приватна особа і журналістських завдань не отримував.

«Хочемо наголосити, що не надавали редакційного завдання пану Віктору і він перебував на місці подій у якості фізичної особи і жодним чином не представляв там ані ГО «Стоп корупції» ані інформаційне агентство «Стоп Корупції ТВ», – йдеться у повідомленні.

Свою позицію організація виклала тут.

Додамо, що село Верхня Рожанка з населенням у понад 1100 осіб належить до Нижньорожанської сільської ради, яка натомість творить Славську ОТГ.

Як видно на відео, збори відбуваються на кухні, присутні на них близько п’ятнадцяти осіб, а головує тут пан Анатолій Балахнін – мешканець Дніпра. Особа досить відома у певних колах і яку місцеві ЗМІ Дніпра пов’язують з тандемом «Корбан-Коломойський».

Згідно із відеозаписом, пан Балахнін приїхав до Верхньої Рожанки на запрошення місцевих мешканців, які вважають, що були у незаконний спосіб позбавлені своїх земельних наділів. Відтак, на зборах ухвалили рішення створити власну сільську раду.

«Головою Верхньорожанківської сільської ради» стала Богдана Шкелебей, а «депутатами» О.І.Стасів, І.П.Дронишинець, М.П.Дронишинець, О.В. Зетюк, Н.М. Пинів, М.І. Пинів.

До речі, пані Шкелебей є головою Сколівського офісу ГО «Стоп корупції». Однак в ГО «Стоп корупції» ІА Дивись.info повідомили, що «Богдана Шкелебей не є офіційно зареєстрованим представником ГО «Стоп корупції» у зв'язку з непроходженням випробувального терміну, що підтверджує Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців».

У червні нинішнього року Богдана Шкелебей була серед тих, хто прийшов протестувати до Славської ОТГ через виділення землі під інвестиційний гірськолижний курорт, будівництво якого має стартувати наступного, 2021-го, року. Водночас це цілком пояснює появу у далекому карпатському селі людини з Дніпра, яку не безпідставно пов’язують із власником курорту «Буковель».

Крім рішення про створення абсолютно незаконного органу самоврядування, під час зборів також ухвалили рішення, з подачі того ж мешканця Дніпра пана Анатолія Балахніна на території громади встановити «свій» державний прапор – жовто-блакитний.

Подібні дії можуть підпадати під ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України і караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Хто такий пан Балахнін

Анатолій Балахнін неодноразово був помічений у подібних «акціях». Наприклад, 21 жовтня у Хмельницькому він був учасником «конференції самоврядного Заходу», на якій створили «міську раду». Також «ліквідували» чинний виконавчий комітет і обрали «депутатів» та «голову ради».

30 жовтня у Службі безпеки України повідомили: «У Хмельницькому Служба безпеки України задокументувала протиправну діяльність організованої групи, учасники якої намагались створити фейкову міськраду обласного центру для розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні».

І додали: «У межах розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження за ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності».

Раніше, 23 листопада 2016 року, Анатолій Балахнін був учасником проросійського заходу «Асамблея національностей України», який теж відбувся у Дніпрі. Як писав сайт Depo.Днепр, серед спікерів була колишня помічниця Вадима Колесніченка, народний депутат України Володимир Алексєєв і Анатолій Балахнін, який назвав себе громадським активістом. Тоді він заявив, що Україна існує тільки на папері, «сьогодні українська нація своєї держави не має і є колонією Росії».

Крім того, Анатолій Балахнін був активним борцем із карантинними обмеженнями. Зокрема він був учасником зібрання прихожан церкви УПЦ (МП) у Дніпрі, де парафіян причащали з однієї ложечки.

«Там відбулось порушення прав людини. Якщо ми говоримо про таку річ, як рішення, обов’язкове для виконання в Україні, то ми можемо говорити про три варіанти. Перший – це рішення безпосередньо самих жителів, тобто якщо жителі здійснили свою державницьку волю, вирішили: ми не будемо приходити до храму. Цього не відбулось. Варіант другий – рішення органу місцевого самоврядування, створеного розпорядчим актом українського народу. Третій варіант – це рішення загальнодержавного значення, тобто закони України. Тобто в цьому випадку ми не маємо підстав для обмеження прав вірян приходити до церкви. Так само – до синагоги, мечеті тощо. Я думаю, у цьому конкретному випадку віряни могли захистити своє конституційне право, але вони побоялись», – сказав у коментарі Радіо Свобода Анатолій Балахнін.

Ще один інцидент через карантинні заходи стався у супермаркеті в Дніпрі. Поліція затримала самопроголошеного голову Індустріально районної ради Євгенія Труфанова за відмову надягнути маску. Анатолій Балахнін назвав себе адвокатом чоловіка.

Також Анатолій Балахнін пов’язаний з таким проєктом, як ГО «Багнет нації», яка не визнає чинних органів центральної та місцевої влади. Згідно із даними YouControl, організація була заснована п’ять років тому трьома мешканцями Донецька.

Крім того, вчора подібні «збори» зі створення «органу місцевого самоврядування» відбулися у Львівському палаці мистецтв за головування того ж Анатолія Балахніна, який представився сантехніком, та за присутності близько двох десятків осіб.

Якщо вірити спікеру, то це вже 42 утворений «орган самоврядування».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: