На Львівщині поменшало хворих на коронавірус

_1605255510_613x321.35242290749_3_0_nw
Фото: ЛОДА

В області припинився пік зростання кількості виявлених випадків інфікування та зменшилась кількість людей у стаціонарах.

Про це під час брифінгу розповіла директорка лабораторного центру МОЗ на Львівщині Наталія Іванченко.

За її словами, певний період кількість хворих у лікарнях не опускалася нижче за 2 тисячі, зараз цей показник на рівні - півтори тисячі. Відтак, припинився вибухоподібний зріст кількості хворих.

«Півтори місяці назад вийшов спільний наказ департаменту охорони здоров’я та лабораторного центру, який зняв всі обмеження стосовно обстеження на метод вперше тих людей, які мають клінічні ознаки хвороби. Тобто, якщо людина має ознаки захворювання чи тест ІФА є позитивний, таких людей закликають прийти зробити тест ПЛР.  Стосовно надходжень зразків – у суботу їх було 180, але у четвер, для прикладу, понад 2 тисячі. Кількість зразків, які надходять для лабораторного дослідження зменшилась. Схоже на те, що ситуація на Львівщині трохи стабілізувалась, щоправда невідомо чи надовго», - розповіла Наталія Іванченко.

Вона пояснила, що все залежатиме від того, чи дотримуватимуться мешканці заходів безпеки.

«Кожна людина, яку ми зустрічаємо може бути носієм коронавірусу. Потрібно  обмежити спілкування з родичами під час зимових свят. Краще зустрітися на  вулиці і прогулятися до ялинки. Необов’язково всім збиратися в одному  приміщенні. Інфікована  людина починає бути заразною для оточуючих ще за  два дні до появи перших клінічних симптомів, і це найгірше, тому що людина  вважає себе здоровою і не обмежує контактів», - пояснила Наталія Іванченко.

Водночас, впродовж останнього часу частка дітей в загальній кількості хворих зросла і є більшою, аніж у травні-липні цього року.

«На Львівщині цей відсоток є нижчий, аніж по Україні, проте в області він становить від 3,5 до 5 %. Якщо на початках ми говорили, що це 1-3 дитини, які були госпіталізовані у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню, то починаючи, приблизно від кінця травня, Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» постійно має на лікуванні від 15 до 20 дітей з коронавірусом», - розповіла директорка лабораторного центру.

Вона додала, що кілька дітей проходили лікування у відділеннях реанімації, що свідчить про випадки важкого перебігу захворювання. Також зросла кількість дітей, які лікуються від коронавірусу амбулаторно.

«Діти хворіють незалежно від віку, найменшій дитині було 30 днів. На щастя в області немає летальних випадків від коронавірусу серед дітей, проте в Україні були такі поодинокі випадки», - розповіла Наталія Іванченко.

Зараз, у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» лікують 17 дітей.

Тим часом, на Львівщині зростає кількість лікарняних ліжок, забезпечених киснем.

«На 3645 ліжок, які призначені для пацієнтів із ковідом в нас зараз є 65% забезпечені кисневими точками, серед яких апарати штучної вентиляції легень та кисневі концентратори», - розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Шурпяк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: