Шахтарі Львівщини страйкують під землею – гроші не виплачували майже три місяці

зберегти

Вчора 75 гірників шахти «Лісова» третьої зміни відмовилися як працювати, так і підніматися на поверхню.

Шахтарі Львівщини знову протестують через невиплату заробітної плати. Станом на 9-ту годину ранку 9 грудня під землею залишається 35 гірників.

Стихійні страйки відбуваються по всій країні. Акції протесту також проходили і під Офісом Президента.

Михайло Волинець, голова голова Незалежної профспілки гірників України, голова Конфедерації вільних профспілок України, розповів у коментарі ІА Дивись.info, що шахтарі налаштовані дуже радикально.

«На державному підприємстві «Львіввугілля», яке ще вважається благополучним у порівнянні з іншими державними вугільними підприємствами в Україні, заборгованість зараз становить більше 400 мільйонів гривень (на 7 шахт).

Гірники вдалися до стихійної акції протесту. Вчора під землею було 75 працівників, які відмовлялися вийти на поверхню. Зараз їх 35. Серед них перебували люди, які не сподівалися, що не повернуться додому вже наступного дня. Вони залишили вдома господарство, сім'ї, які потребують догляду. Є й такі, які себе не зовсім добре почували. Тому ми посприяли тому, аби кому треба бути вдома, виїхали. Решту, що залишились, забезпечили їжею та  водою», – розповів пан Михайло.

Не краща ситуація і на Волині. 14 гірників 2-ої зміни на шахті «Бужанська» також залишилися під землею і відмовляються вийти на поверхню. А на шахті ДП «Шахта №9 «Нововолинська» відмовились спуститися в шахту. Працівники цих підприємств зараз також проводять акції протесту, мітингують біля будівлі державного вугільного підприємства «Волиньвугілля».

«Шахтарі, на жаль, усвідомили, що недостатньо тяжко та чесно працювати і нічого не красти, аби заробити. Треба ще й вибити свою зарплату через стайки чи різні форми протесту. Це викликає в їхніх сім'ях надзвичайно велике обурення, бо вони не можуть сплатити комунальні платежі, їм відрізали світло, нараховують пеню за несплачені кредити і багато інших неприємностей .

Ми не очікували, що так стрімко будуть рости борги. Боргів у півтора мільярда ще не було. Прем'єр-міністр Шмигаль відгукувався на проблеми шахтарів, і час від часу вирішувались їхні питання з виплати заробітної плати. Зараз, очевидно, розвал в економіці досягнув такого масштабу, що і прем'єр самотужки не може вирішити це питання. «Нафтогаз» наразі ігнорує і затягує перерахування коштів до бюджету і розмірі 1,4 мільярда, як це передбачено законом. Але й народні депутати теж себе повели, як свині. Адже на бюджетному комітеті, який у більшості складається зі слуг народу, вони ще два місяці тому не підтримали постанову про перерозподіл бюджетних коштів. Вони ще поставили свої певні моменти в закон 4119, пустили шахтарів по великому колу. У цьому законі закладені інтереси багатьох. Тому гірники стали заручниками, як і сам прем'єр із Кабінетом Міністрів. Тепер отримали таку неприємність – стихійні протести по всій Україні», – продовжує Волинець.

До протестів на Заході країни додалися й акції гірників трьох шахт із Кіровоградської області, де підприємство знаходиться в Жовтих Водах на Дніпропетровщині.

«Зараз шахтарі пікетують Офіс Президента і перед цим теж пікетували. Там заборгованість із заробітної плати півтора місяця, і підприємство з вчорашнього дня поставили на простій. А найбільша неприємність ще може  бути попереду – бо там шахтні води радіоактивно отруйні. Одна з них – поруч з містом Кропивницький», – пояснює нардеп.

Михайло Волинець зауважив, що такої озлобленості, як зараз, серед шахтарів ще не бачив: «Дружини шахтарів матом звернулись до влади. Вони побачили, що гірники разом зі своїми сім'ями кинуті владою напризволяще. «Смотрящі» довели до розвалу і розграбування шахт, наприклад, у Львівсько-Волинському басейні на Волині. Деякі місцеві силові структури підтримують злодіїв. Я сподіваюсь, що ми знайдемо вихід, як змусити владу поважати людей і їхню працю. Якщо ні, то ця влада має «вилетіти, як пробка».

Депутат Червоноградської міської ради, заступник голови профспілки шахта «Лісова» Олег Стельмах розповів, що сьогодні вранці керівництво шахти, директори, голови профспілок зустрічалися з керівництвом області, зокрема з головою обласної державної адміністрації.

«Поки що результатів зустрічі ми не знаємо. Основна вимога - погашення заборгованості із зарплати. А не отримували заробітної плати два з половиною місяці. Бо частково погашена була за вересень (близько 45%). Жовтень – взагалі нічого, а листопад – 26%. Відповідно всі чекали цього 1,4 мільярда, який був проголосований Верховною Радою, але цих грошей немає донині. Все стоїть на місці і зрушень не видно. Влада, як завжди: «буде», «буде», але конкретики або якогось чіткого плану дій виходу з цієї ситуації нема. Ніхто нічого конкретно не може сказати», – каже депутат.

Він також відзначає, що гірники налаштовані дуже радикально.

«Це вже просто крайність. Попереду свята – Миколая, Новий рік, Різдво, – а люди залишились без будь-яких засобів на існування. Вони навіть не мають чим оплатити комунальні послуги.

Шахтарі йдуть на роботу, здають план, а живих грошей, заробленої заробітної плати вони не отримують. Кожен день вони добувають вугілля, це вугілля збувається, але грошей як не було, так і нема», – каже Олег Стельмах.

Скільки буде тривати протест, у профспілках прогнозувати не беруться.

У Львівській ОДА вже відреагували на протести гірників і зауважили, що гроші виплатять до 25 грудня. Заборгованість погасять із державного бюджету, а також від реалізації вугільної продукції.

«До 25 грудня надійдуть кошти для погашення заборгованості в межах державного бюджету. Це передбачено змінами до бюджету, які прийняла Верховна Рада 17 листопада», - розповів Андрій Годик.

У ЛОДА нагадали, що, згідно з цим документом, виділять 1,4 млрд грн на всю Україну. Це кошти на виплату зарплати гірникам до кінця року та погашення заборгованості, що виникла на даний момент. Йдеться зокрема й про державні шахти Львівщини, які є у складі ДП «Львівугілля».

Окрім цього, частину заборгованості погасять за рахунок доходу за відвантажену продукцію.

Як розповів керівник ДП «Львівугілля» Олег Акімов, на сьогодні борг за відвантажену продукцію перед підприємством становить 68 млн грн.

Також у Львівській ОДА пообіцяли, що будуть комунікувати з Центренерго щодо закриття заборгованості.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: