Степанов заявив, що в Україні зросло «споживання» антибіотиків

ліки5
Фото ілюстративне

В Україні під час пандемії коронавірусу в 5-6 разів зросло «споживання» деяких груп антибіотиків.

Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу в середу, 9 грудня.

«Під час пандемії у нас споживання антибіотиків зросло по деяких групах у 5-6 разів. Саме споживання, адже дехто приймає антибіотики не за призначенням лікаря та без будь-яких підстав. Як наслідок, настає антибіотикорезистентність — звикання до таких препаратів. Тоді, навіть якщо виникне гостра потреба у прийомі антибіотиків, вони просто не діють. Антибіотики повинні призначатись за рецептом лікаря і відповідно фармацевт повинен відпускати дані препарати пацієнтам в аптеці за рецептом. У питанні їх використання пацієнти мають прислухатися виключно до рекомендацій лікарів», пояснив міністр.

За його словами, українські виробники мають необхідні потужності для збільшення обсягів виробництва протимікробних препаратів та здатні забезпечити прогнозовані потреби закладів охорони здоров’я у разі погіршення епідемічної ситуації.

«Я неодноразово проводив зустрічі з представниками фармпідприємств і можу запевнити, що у нас цілком контрольована ситуація. Українські лікарні повністю забезпечені антибіотиками, деякі мають додатковий запас препаратів антибактеріального спектра. Жодних проблем немає», — додав Степанов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: