Будівельні фокуси: як замість особняків у Солонці будують багатоквартирний будинок

Depositphotos_14455295_s-2019

У Солонці місцеві жителі обурені через незаконне будівництво – поруч з їхніми земельними ділянками зводять багатоповерхівку, тоді як, згідно із генпланом села, а також детальним планом території, тут можна будувати садиби.

Хто будує багатоквартирний будинок

15 квітня нинішнього року на сесії Солонківської сільської ради був затверджений проєкт детального плану території в межах вулиці Роксоляни. Йдеться про 20 земельних ділянок, які були надані у користування Аліні Сінгх. Згідно із детальним планом, тут мали зводитися особняки, тобто житлові будинки не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 500 м кв, господарські будівлі і споруди, гаражі, елементи благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Однак дуже швидко стало зрозуміло, що будуються тут аж ніяк не особняки, а багатоквартирний житловий будинок. Підтвердженням цьому став і сайт забудовника ТОВ «БісанБуд», де вже активно продаються помешкання у майбутньому житловому комплексі. Зокрема зазначено, що будівництво стартувало у червні, перша черга має бути завершена у серпні 2021 року. Уже повністю готовий фундамент, а зовнішні і внутрішні стіни – на 49%. Друга – у грудні 2021 року. Готовність фундаменту – 98%, каркас будівлі –10%.

Щодо ТОВ «БісанБуд», то, згідно із YouControl, компанія була зареєстрована у травні нинішнього року. Її директором значиться Андрій Карапінка, а бенефіціаром Аліна Сінгх. Статутний капітал – 3 мільйони гривень. Основний вид діяльності – організація будівництва будівель. До речі, Андрій Карпінка є керівником ОСББ «Сонячний майдан». І ОСББ, і ТОВ «БісанБуд» знаходяться по сусідству – на вулиці Орлика, 1А та 1Б.

Цілком логічно з’являється низка запитань, зокрема, чому на території, де можна будувати лише індивідуальні будинки, ведеться багатоквартирна забудова і чому нема жодної реакції з боку сільської ради, адже це будівництво порушує генеральний план Солонки, детальний план території та цільове призначення земельних ділянок? Невідповідність наміру забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації на місцевому рівні є підставою для відмови у наданні будівельного паспорта. Але, як згодом стало відомо, сільська рада не відмовила-таки у виданні будівельних паспортів.

Відтак селяни, які проти своєї волі стали сусідами багатоквартирного житлового комплексу, звернулися до юристів, аби встановити деталі справи і відновити справедливість.

Що відомо у справі

Згідно із законом, детальний план території має виноситися на розгляд сесії лише після громадських слухань.

Як повідомили у відповіді на адвокатський запит у Солонківській сільській раді, 14 березня нинішнього року у газеті «Голос народу» було розміщене оголошення про проведення громадських слухань щодо затвердження детального плану території у межах вулиці Роксоляни. Згідно із протоколом, громадські слухання відбулися за день до сесії, 14 квітня, і на них були присутні голова сільради, його заступник, начальник відділу архітектури, двоє депутатів та замовниця Аліна Сінгх. На жаль, ні записів відео, ні аудіофіксації зі слухань сільська рада не надала.

Водночас це не міняє факту, що, згідно з тим же детальним планом території, тут мали б зводити особняки, а не багатоквартирні будівлі. З відповіді Солонківської сільської ради на адвокатський запит випливає, що станом на старт будівництва (22 червня нинішнього року) Аліна Сінгх не зверталася до сільради щодо зміни цільового призначення 20 земельних ділянок.

Натомість 9 і 10 червня від неї надійшли звернення про отримання будівельних паспортів. Солонківська сільська рада видала будівельні паспорти на 18 земельних ділянок. Натомість будівельні паспорти на ділянки, які знаходяться за адресами вулиця Роксоляни, 9 та 10, видані не були.

Крім того, згідно із інформацією з департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області, повідомлення про початок виконання будівельних робіт видані лише на 9 земельних ділянок, а будівництво ведеться на усіх 20-ти.

Щодо того, як 20 земельних ділянок опинилися в одних руках, то, згідно із відповіддю Пустомитівського відділу ГУ Держгеокадастру у Львівській області, вони були сформовані на підставі поділу однієї ділянки (17 квітня 2020 року зареєстрована на Аліну Сінгх), яка натомість раніше була сформована з чотирьох зареєстрованих безпосередньо на Аліну Сінгх у різні роки – 2016, 2017, 2019 та 2020 рр. і ще чотирьох, які належали різним людям з 2008 року, але державна реєстрація на них була скасована у зв’язку з об’єднанням.

Чи порушено земельне законодавство

Через будівництво виникла ще одна незручність – паркан, яким огороджено територію, перекрив прохід та проїзд частиною вулиці. Згідно із відповіддю із Солонківської сільської ради, 10 червня виконком надав дозвіл на тимчасове порушення благоустрою та на влаштування тимчасових воріт до червня наступного року.

Крім того, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням – це порушення земельного законодавства, яке тягне за собою цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Згідно з наявними документами, цільове призначення 20 земельних ділянок на вулиці Роксоляни – 02.01 (для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)). Натомість для будівництва і обслуговування багатоквартирного будинку використовуються лише земельні ділянки з іншим цільовим призначенням – 02.03. Ця невідповідність стала приводом для звернення селян до управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру області щодо проведення перевірки.

Тим часом будівництво триває, як і продаж квартир, а селяни продовжують боротися із незаконним житловим комплексом, доки сільська рада робить вигляд, що нічого не відбувається.

Конфлікт та офіційна позиція забудовника

Мешканці Солонки, які вважають, що їхніми правами знехтували, почали звертатися до громадськості по підтримку та допомогу, зокрема через соцмережі.

Наприклад, 11 жовтня у Facebook був розміщений ось такий пост: «Прошу вашої допомоги для розголосу справи про незаконне будівництво в с. Солонка, на вул. Роксоляни. Будь ласка, допоможіть звернути увагу міської ради, оскільки сільська рада розводить руками, на неправомірні дії даного забудовника. Забудовник (ТОВ «БісанБуд» код ЄДРПОУ 43613548. Товариство створено  лише 07.05.2020 року.) на земельних ділянках планує зведення багатоквартирного будинку висотою п’ять поверхів, але, згідно з поданим генпланом в архітектуру, мали бути котеджі».

Також авторка посту наголошує: «Паспорт фасаду та будь-яка інформація біля будівництва відсутня. Нами, мешканцями прилеглих будинків, подана колективна скарга до сільської ради, ДАБІ, а також підготували позов до суду!»

А наступного дня, 12 жовтня, також у соцмережі з’явилася офіційна відповідь забудовника, де поширену інформацію назвали фейковою, а авторку поста – псевдоактивісткою.

«Законність будівництва підтверджується наступним:

Земельні ділянки, на яких ведеться будівництво житлових будинків перебувають у приватній власності та відносяться до категорії земель громадської та житлової забудови. Згідно із чинними ДБН, будівництво на таких земельних ділянках у сільській місцевості допускається у межах 4 поверхів (12 метрів висота забудови). Рішенням №830 від 22.09.2017 р. Солонківської сільської ради було надано дозвіл на розробку детального плану території в межах вул. Роксоляни в с.Солонка. Проєкт детального плану території подано у Солонківську сільську раду для проведення громадського обговорення, про проведення якого опубліковано у місцевій газеті «Голос народу» видання №11 (1769) від 14.03.2020 р. 04.2020 р. у Солонківській сільській раді відбулись громадські слухання. 04.2020 р. Рішенням №4184 Солонківської сільської ради було затверджено детальний план території. Отримано в ДАБІ дозвільні документи на початок будівельних робіт: ЛВ061201751194 від 23.06.2020 р. ЛВ061201761686 від 24.06.2020 р. ЛВ061201790001 від 27.06.2020 р. ЛВ061201790003 від 27.06.2020 р. ЛВ061201790004 від 27.06.2020 р. ЛВ051200723402 від 29.07.2020 р. ЛВ051200723196 від 23.07.2020 р. ЛВ051200723921 від 07.08.2020 р. ЛВ051200723901 від 07.08.2020 р.

Щодо відсутності каналізації, то забудовник повідомляє, що власним коштом спорудить локальні очисні споруди закритого типу, до яких будуть під’єднані житлові будинки, що зводяться.

Натомість, що стосується паркана, то забудовник зазначив: «Частина мешканців вул. Роксоляни здійснила самовільне захоплення проїжджої частини вул.Роксоляни, спорудивши огорожі за межами червоних ліній більше як 1 метр (про що готуються відповідні скерування до контролюючих органів з приводу самовільного захоплення землі комунальної власності!)».

Водночас забудовник обіцяє звернутися до суду щодо захисту ділової репутації до відповідних осіб через пост у соцмережі.

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: