Національний банк України зберіг облікову ставку

Облікова ставка
Зображення ілюстративне; джерело: Дебет-Кредит

Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних.

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

«З одного боку, це не змінює стимулюючий характер монетарної політики, що є важливим для відновлення економіки, а з іншого – й надалі сприятиме збереженню помірних темпів інфляції. Інфляція суттєво прискорилась і наблизилася до нижньої межі цільового діапазону 5%+/-1 в.п», – йдеться в повідомленні регулятора.

У листопаді споживчі ціни зросли на 3,8% у річному вимірі, у місячному вимірі зростання індексу також було відчутним – на 1,3%. Такий приріст був вищим, ніж очікував Національний банк. Значний внесок зробило збільшення вартості природного газу на європейському ринку, що позначилося на внутрішніх цінах на газ, опалення та гарячу воду.

Підвищення доходів та погіршення очікувань, у тому числі через невизначеність щодо карантину, спонукали громадян до активніших витрат. Про це свідчило зростання роздрібного товарообороту. Це також сприяло активному відновленню економіки в другому півріччі. Вплив «карантину вихідного дня», за нашими оцінками, був порівняно незначним, хоча й призвів до погіршення настроїв бізнесу та споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: