Єдиний в Україні тренінговий центр: як тренуються майбутні рятувальники у Львові (фоторепортаж)

IMG_4610

У Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності створили унікальний тренінговий центр рятувальних робіт, аналогів якому в Україні поки що немає.

Про те, як функціонує навчальний центр у Львові, читайте в матеріалі ІА Дивись.info.

«Першими, хто прибуває для надання допомоги в таких ситуаціях, є рятувальники, які повинні якомога оперативніше спрацюватися з медиками та вивільнити потерпілого з автомоблія, який нерідко буває заблокований.

Для відточення майстерності майбутніх рятувальників і для підвищення кваліфікації практичних працівників підрозділу ДСНС у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльнсоті створено унікальний, єдиний в Україні тренінговий центр рятувальних робіт, який має світові стандарти підготовки рятувальників», – говорить Іван Паснак, заступник начальника Інституту пожежної та техногенної безпеки Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Він пояснює, що в тренінговому центрі рятувальних робіт є сучасне обладнання. Зокрема автомобіль-трансформер, який виготовлений на базі шасі-автомобіля Toyota AVENSIS, що дає змогу відпрацьовувати багаторазовий процес деблокування потерпілого, тобто вивільнення під час винекнення ДТП.

Іван Паснак каже, що це дає змогу підвищити ефективність підготовки рятувальників, оскільки раніше для тренувань шукали нове авто. Натомість зараз це набагато спростило роботу.

«Також тут працюють медики, які тренуються надавати першу домедичну допомогу для потерпілих. Крім цього, з метою вивчення рятувальниками елементів активної та посиленої безпеки автомобіля, ми створили тренажер на базі автомобіля Mercedes-Benz, що дає змогу здійснювати імітацію спрацювання подушок безпеки для того, щоб ми могли бачити, яким чином воно відбувається в процесі, коли стається ДТП, і яким чином ця подушка буде впливати на людей, які там перебувають», – розповідає експерт.

Також на цьому автомобілі — є всі елементи пасивної безпеки, що дають змогу детальніше вивчити конструкцію автомобіля рятувальниками і підвищити якість здійснення рятувальних робіт.

Іван Паснак додає, що створено два іноваційні тренежери, які дають змогу відточити майстерність роботи з гідравлічними ножицями, розтискачами, а також з пневматичними подушками, які дають змогу піднімати важкі плити, коли потерпілі затиснуті.

Окрім цього, актуальною проблемою є надання допомоги в горах чи на інших висотах. Це стосується багатоповерхівок, а також інцидентів у гірській місцевості.

«Відповідно, в другій секції нашого тренінгового центру є тренувальні стенди, які дають можливість відпрацювати свою майстерність при роботі з верхолазним спорядженням під час порятунку потерпілого», – пояснює заступник начальника Інституту пожежної та техногенної безпеки Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: