Документи про «Куркульську операцію» Великого терору виклали у вільний доступ

сталін
фото з сайту ЦДВР: Ніколай Єжов і Йосіф Сталін

У вільний доступ виклали 50 архівних документів про одну з репресивних операцій Великого терору 1937—1938 років, спрямовану проти так званих «куркулів».

Про це повідомляють на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України публікує онлайн колекцію розсекречених документів «Куркульська операція». Документи можна завантажити на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху: https://bit.ly/3qFxMfv. 

До колекції увійшли:

протоколи підготовки до операції;

вказівки НКВС по виготовленню спеціальних бланків для ведення слідчих справ на «куркулів»;

місця дислокації міжрайонних оперативних груп НКВС УРСР;

доповідні записки Єжову про результати виконання наказу НКВС №00447;

ліміти по «куркульській операції» встановлені органами НКВС по областях, а також додаткові ліміти які збільшували в процесі;

оперативні плани НКВС по арештах селян 1-ї категорії і 2-ї категорії — яких слід засудити до розстрілу чи до таборів відповідно;

наказ щодо проведення репресій на заводах оборонної промисловості;

зведені дані про кількість заарештованих і засуджених у ході операції;

національний склад арештованих та компрометуючі матеріали про минуле арештованих;

повідомлення про результати роботи за Наказом №00447.

Зокрема в колекції опублікована телеграма народного комісара І. Леплевського, в якій він наказує переглянути усі справи на «кулаків» та «кримінальників», які вже повернулися із заслання. За результатами перегляду керівники обласних відділів НКВД мали сформувати нові списки для репресій: розбити всі справи на дві категорії — кого розстріляти, а кого — відправити в табори. Перегляд усіх справ мали здійснити за два дні і відзвітуватися Леплевському про результати.

«Опубліковані документи відверто свідчать про злочинний характер цієї кампанії, — говорить координатор Е-архіву Денис Пасічник. — Наприклад, як інакше трактувати звернення народного комісара Леплевського, який просить збільшити ліміти на список селян, яких слід розстріляти? Комісар обґрунтовує своє прохання тим, що в тюрмах — нестача місць».

Також в архівних документах збереглися пропозиції радянського керівництва збільшити квоту для висилки у табори до 5000 осіб, а згодом і до 7000.

Також на Електронному архіві Українського визвольного руху можна переглянути більше документів про Великий Терор 1937—1938 рр:

«Карателі та жертви — документи про «Великий терор»
«Накази та директиви НКВД СССР до Великого терору»
«Великий терор: Польська операція. 1937 — 1938»

Довідка

«Куркульська операція» — радянська репресивна кампанія у рамках політики Великого терору. У результаті операції було заарештовано понад 111 000 осіб, а розстріляно — понад 64 000, решту відправили у табори, де багато хто згодом загинув. Такі цифри називають дослідники за період з серпня 1937 року по листопад 1938 року.

Наказ про початок операції № 00447 підписав народний комісар внутрішніх справ СРСР Ніколай Єжов 30 липня 1937 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: