На Львівщині запрацював новий радіотелескоп

телескоп

Головною особливістю радіотелескопу РТ-32 є його багатодіапазонність та багатоканальність. Коло наукових задач РТ-32 є дуже широким: дослідження активних ядер галактик, місць зореутворення, мерехтінь, сонячного випромінювання, пульсарів. 

Головною особливістю радіотелескопу РТ-32 є його багатодіапазонність та багатоканальність. Діаметр антен 25 м (КТНА-200) та 32 м (МАRК-4В).

Завдяки ньому науковці зможуть проводити дослідження активних ядер галактик, місць зореутворення, мерехтінь, сонячного випромінювання, пульсарів.

Але найголовнішим завданням є відновлення роботи українського радіотелескопу в Європейській РНДБ мережі, повідомляють на сайті Національної академії наук України.

Почали створювати новий телескоп після анексії Криму, у 2014 році, коли Україна втратила доступ до однієї з найбільших в світі антен – радіотелескопу РТ-70 Національного центру управління та випробувань космічних засобів біля Євпаторії.

Науковцям Національної академії наук України запропонували використання наземних станцій космічного зв’язку, розташованих поблизу Золочева Львівської області.

Експерти оцінили, що найбільш доцільною є модернізація 32-метрової антенної системи МАRК-4В.

У листопаді 2020 року основні роботи зі створення радіотелескопу у Золочеві було завершені.

Загалом завершення проєкту зі створення радіотелескопу планується у 2023 році. Радіотелескоп РТ-32 буде сумісним з засобами РНДБ-мережі США (VLBA), Європи (EVN) та може увійти до числа провідних радіоастрономічних інструментів Європи.

Наявність такого інструменту в Україні дасть новий поштовх у розвитку фундаментальної науки та забезпечить участь нашої держави в міжнародних проєктах з досліджень та використання космічного простору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: