В ОП сподіваються, що закон про «інвестнянь» Рада ухвалить до кінця року

гроші67
Фото ілюстративне

У Офісі президента плекають надії, що закон про інвестиційних нянь ухвалять до кінця нинішнього року.

Про це заявила заступниця керівника ОП Юлія Ковалів на першій щорічній міжнародній конференції, організованій UkraineInvest, передає Укрінформ.

При цьому вона підкреслила, що сподівається, що Верховна Рада до нового року ухвалить президентський законопроєкт №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями».

Законопроєкт розроблено з метою стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів, підвищення інвестиційної привабливості України, а також зростання конкурентоспроможності економіки України через запровадження державної підтримки великих інвестиційних проєктів.

Законопроєкт визначає форми, інструменти надання державної підтримки інвестиційним проєктам зі значними інвестиціями. У ньому передбачено закріплення статусу державної установи, до складу якої входять інвестиційні менеджери та яка уповноважується Кабінетом Міністрів на супровід інвесторів у процесі підготовки та здійснення інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями.

Крім того, проєктом закону запроваджується інститут спеціального інвестиційного договору, що укладатиметься між інвестором та урядом України в рамках здійснення інвестпроєкту зі значними інвестиціями.

Юлія Ковалів зауважила, що згідно із законопроєктом, держава готова запропонувати інвестору «меню» до 30% вартості інвестпроєкту, з якого можна буде вибирати для себе механізм підтримки – облаштування всієї інфраструктури (дорога, приєднання до електромереж, газових мереж), звільнення від ПДВ та митних платежів при ввезенні нового обладнання потрібного для виробництва, звільнення від податку на землю чи податку на прибуток.

Крім того, за словами Ковалів, стабільність для інвестора пропонується забезпечити шляхом угоди між інвестором та урядом, де інвестор бере на себе зобов'язання здійснити інвестиції, реалізувати проєкт, забезпечувати робочі місця, сплачувати податки, а уряд бере на себе зобов'язання не лише надати стимули, які передбачені законопроєктом, але й надати стабільність регулювання для інвестиційного проєкту.

Нагадаємо, 1 грудня Верховна Рада відправила на повторне друге читання президентський законопроєкт про «інвестнянь». Запропонував це голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. За його словами, під час голосування за поправки законопроєкт став розбалансованим.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: