Як написати листа святому Миколаю

kbcn

Мабуть, найулюбленішим святом усіх дітей є День святого Миколая. Чи точніше навіть не день, а ніч - казкова, яка передує цьому святу.

Під час магічної ночі всі чекають див і подарунків під подушками. Оскільки святий Миколай приносить пакуночки чемним діткам з усього світу, то доброму дідусю важко запам'ятати всі побажання. Кажуть, аби святий бородань нічого не переплутав, йому потрібно написати листа і поставити на підвіконня.

Листування із Чудотворцем дарує дітям віру в дива, додає атмосфери казковості. Позитивне мислення і вміння мріяти допомагають дітям досягати мети не гірше, ніж вміння розбиратися в ґаджетах та нових технологіях. Сучасні психологи радять і дорослим вчитися уявляти собі бажані результати та досягнення, щоб в майбутньому домогтися успіху.

Пишучи листа до Миколая, дітлахи отримують нагоду проаналізувати власні вчинки, критично оцінити свої досягнення та помилки. Крім того, дитина обдумує власні бажання, розставляючи пріоритети. Виділяє більш важливе для себе від менш важливого.

Лист також може стати чудовим стимулом для творчості, адже чарівну кореспонденцію хочеться прикрасити малюнками та аплікацією.

Далі – корисні поради для тих, хто вирішив написати листа до Миколая. Насамперед писати слід від руки, бо лист, надрукований на комп’ютері, втрачає свої казковість та магічність. Найкраще сформувати послання за певним алгоритмом:

1. Привітання

Будь-яке спілкування варто розпочати із щирого привітання. Лист до Миколая – не виняток. Яке саме звернутися до Чудотворця – «Дорогий святий Миколаю», «Шановний святий Миколаю» чи «Любий отче Миколаю» - дитина може обрати сама. Часто пишуть традиційне християнське привітання «Слава Ісусу Христу!»

Ввічливість важлива в повсякденному житті дитини. Зазвичай ми питаємо рідних чи знайомих, як у них справи, бажаємо їм усякого добра. Так само можна і з Миколаєм – спитати, чи все в нього добре, чи не стомився він перечитувати сотні листів, а також не забути привітати Чудотворця з прийдешніми Різдвяними святами.

2. Знайомство

Якщо дитина пише лист уперше – потрібно ближче познайомитися з Миколаєм. Зрештою якщо не вперше – також. Адже Чудотворець один, а дітей – багато, тому зайвий раз нагадати про себе святому не зашкодить. Варто написати про себе – ім’я, вік. Можна кількома словами згадати про свою родину, друзів, хобі – все, що на думку дитини, Миколаєві про неї варто знати.

3.  Добрі справи

Всім відомо, що Миколай дарує подарунки лише чемним дітям. Тому далі варто перерахувати добрі справи, зроблені впродовж року. Якщо малюк вважає себе не достатньо слухняним – потрібно зізнатися про це в листі і попросити пробачення за погані вчинки.

Однак не потрібно налаштовувати дитину на негатив, нібито вона не заслужила подарунків. Про проступки потрібно нагадувати м’яко, щоби дитина задумалася і виправила свою поведінку в майбутньому. Такий виховний момент листа спрацьовує уже багато років. А наголошувати краще на позитивних моментах. Якщо дитина скромна, можна допомогти їй пригадати добрі вчинки чи корисні справи, які малюки роблять нащодень – прибирають у кімнаті, діляться з братиками чи сестричками, допомагають батькам чи гарно вчаться.

4. Прохання

Це, без сумнівів, найцікавіша частина листа – перелік бажаних подарунків. На цьому етапі бажано нагадати дитині, що жадібність – погана риса характеру. І зовсім не обов’язково сидіти кілька днів і описувати в листі сотню бажань – усе, що спаде на думку. Важливіше проаналізувати і вибрати кілька – найбільш важливі для автора листа.

У процесі написання листа потенційні помічники Миколая можуть спробувати контролювати майбутній бюджет виконання бажань. Але якщо дитина хоче замовити щось вкрай дороге – не варто забороняти. Варто лише попередити й нагадати, що Чудотворець проаналізує лист і принесе те, що вважатиме необхідним.

5. Обіцянка

Важливо, щоби дитина розуміла, що за подарунки повинна робити щось взамін. У випадку святого Миколая – малюкам потрібно добре себе поводити - святий обдаровує чемних дітей. Тобто тих, які роблять добрі справи, добре себе поводять, слухають батьків і допомагають друзям і рідним. Тому після власних побажань, не зашкодить пообіцяти Миколаєві бути й наступного року чемною та слухняною дитиною, добре вчитися і так далі. Діти також можуть проаналізувати свої минулорічні погані вчинки і пообіцяти більше так не поводитись.

6.  Оздоблення

Після ввічливого прощання лист можна прикрасити – зимові та святкові малюнки, аплікації додадуть атмосферності процесу написання листа. Якщо дитина попросить – потрібно допомогти на цьому етапі. Якщо в неї немає якихось ідей чи дітки просто ще замалі для складних малюнків, можна просто залишити відбиток долоні, змоченої у фарбі як символ вітання.

Що можна просити в святого Миколая

Раніше в Чудотворця було заведено просити фрукти, солодощі та інші смаколики, але з кожним роком побажання дітлахів стають різноманітнішими та дорожчими. Важливо, аби дитина розуміла, що подарунки Миколай приносить не просто так, а за добрі вчинки. Тоді вона запам’ятає – за хороші справи завжди отримаєш винагороду.

Також важливо в «чарівному листі»  просити нематеріальних подарунків – наприклад, миру чи здоров'я. Це навчить маленьких авторів турбуватися про близьких.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: