Чи відмирають клітини головного мозку через носіння масок | ФЕЙК

Depositphotos_229751800_s-2019
depositphotos.com

Маска дебілізує, бо мозок недоотримує кисень. Пост на цю тему опублікував викладач Українського Католицького Університету Петро Гусак на своїй сторінці у Фейсбуку.

ІА Дивись.info вирішила перевірити слова доцент кафедри філософії, кандидата філософських наук УКУ.

  • ФЕЙК

«Маска дебілізує: через недоотримання кисню повітря відмирають нейрони головного мозку – особливо у мозку, що розвивається. Знімайте з Вашої дитини маску при кожній нагоді!» – написав Петро Гусак.

  • ПЕРЕВІРКА

Міф про отруєння вуглекислим газом чи брак кисню не новий. Тому на цей випадок Всесвітня організація охорони здоров’я на своєму сайті розмістила цілий розділ щодо подібних міфів.

Що стосується носіння масок, яке нібито призводить до інтоксикації СО2 та спричиняє дефіцит кисню, зазначається: «Тривале використання медичних масок при правильному носінні не спричиняє інтоксикації СО2 та дефіциту кисню.

Тривале використання медичних масок може бути незручним. Однак це не призводить до інтоксикації CO2 або дефіциту кисню. Надягаючи медичну маску, переконайтеся, що вона правильно підходить і що вона досить щільна, щоб нормально дихати. Не використовуйте одноразову маску повторно і завжди міняйте її, щойно вона стане вологою».

Зрештою, якщо б медичні маски справді викликали задуху і брак кисню, то як би могли працювати, наприклад, хірурги, адже деякі операції можуть тривати й 8-10 годин поспіль.

Наприклад, ще у червні нинішнього року лікарка зі США (Південна Кароліна) Меган Голл, щоби довести, що носіння медичних масок не викликає гіпоксію (патологічний стан, під час якого тканини і органи недостатньо насичуються киснем або кисню достатньо, але він не засвоюється тканинами. Внаслідок цього в життєво важливих органах розвиваються незворотні зміни), провела експеримент за чотирма сценаріями. Вона носила різні маски протягом 5 хвилин і перевіряла насиченість киснем разом із частотою серцевих скорочень за допомогою неінвазивного пульсоксиметра.

Результати:

  • без маски: 98%, HR 64
  • хірургічна маска: 98%, HR 68
  • маска N95: 99%, HR 69
  • N95 плюс хірургічна маска (саме так більшість медичних працівників носять маски): 99%, HR 69.

Тобто жодних змін в організмі, пов’язаних з кисневим голодуванням, не спостерігалося.

На сьогодні проведено чимало експериментів і є ціла доказова база, яка засвідчує, що медичні маски не завдають шкоди здоров’ю.

  • ВИСНОВОК

ІА Дивись.info проаналізувала слова викладача УКУ і дійшла висновку, що Петро Гусак своїм постом у Фейсбуку поширює фейк. Носіння масок не завдає жодної шкоди організму, зокрема не спричиняє кисневого голодування, не кажучи вже про відмирання нейронів головного мозку.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: