«Доступні ліки»: українці можуть отримати 85 препаратів безкоштовно

ліки8
фото ілюстративне

На сьогодні в програмі «Доступні ліки» 264 лікарських засоби, серед них 85 пацієнт може отримати безкоштовно.

Про це повідомили під час брифінгу в Національній службі здоров'я України в понеділок, 14 грудня.

«Всі ці ліки пацієнт може отримати за рецептом в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. В програму входять ліки як українських виробників – зараз їх 60%, так і іноземних – їх 40%», - зазначають у відомстві.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам понад 874 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам. Програмою «Доступні ліки» користується 2 млн 490 тисяч людей.

На сьогодні, партнерами НСЗУ є 9 тисяч аптек. Торік їх було понад 7 тисяч. А на початку дії програми, коли рецепт на ліки ще був паперовим, і НСЗУ не адмініструвала програму Доступні ліки, таких аптек було всього 3 тисячі.

Загалом у партнерстві з НСЗУ 9050 аптека, де пацієнти можуть отримати «Доступні ліки». У понад шести тисяч із них ліки відпускали по рецепту впродовж останніх семи днів. До речі, понад 2 тисячі місць відпуску знаходяться у селах і смт.

За останню добу до програми «Доступні ліки» приєдналися понад 2 тис пацієнтів. А за останній тиждень користувачів побільшало на 12 тис (це плюс 0,5%)
Найбільше е-рецептів за Програмою з початку року виписали на ліки від серцево-судинних захворювань - понад 10 млн із загальної кількості майже 13 млн.

У відомстві кажуть, що наступного року пропонується розширити програму реімбурсації «Доступні ліки».

Йдеться, зокрема, про:

  • включення до програми ліки для первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт;
  • розширення програми реімбурсації на лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, це лікування таких захворювань як ПТСР, шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.
  • з липня заплановане розширення переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, для пацієнтів з цукровим діабетом І типу та нецукровим діабетом. Реімбурсація препаратів інсуліну стане частиною Програми медичних гарантій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: