Мінкульт хоче внести Чорнобильський комплекс у список спадщини ЮНЕСКО

da80103-chornobyl-main-1
Фото Дениса Русака

Міністерство культури України планує подати Чорнобильський комплекс у попередній список спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО).

Зробити це хочуть до 31 березня 2021 року, - написав очільник відомства Олександр Ткаченко на власній сторінці в Facebook.

Він вважає, що внесення Чорнобильського комплексу в список ЮНЕСКО дасть змогу на консервацію та реставрацію його окремих об’єктів.

«Майбутні покоління мають побачити все на власні очі та усвідомити масштаби трагедії квітня 1986 року. Про те, як колись одна ніч перетворила перспективне молоде місто Прип'ять на привида», - пояснив Ткаченко.

Довідка

26 квітня 1986 року, приблизно о 1:23:50  на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася, при цьому, як вважається, загинула 1 людина — Валерій Ходемчук, старший оператор циркуляційного насосу.

Згодом залишки активної зони 4-го реактора розплавилися. Суміш з розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку.

Пожежники гасили вогонь до 5 години ранку.

Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: