У Мін'юсті пояснили, як замінити вікна та не стати жертвою шахраїв

Фото (ілюстративне)

Покупець може бути ошуканий, навіть маючи на руках свій екземпляр договору та квитанцію, що підтверджує оплату товарів та послуг.

Доволі частими стали випадки вчинення шахрайства під час купівлі та встановлення металопластикових конструкцій.

Тож, як безпечно придбати металопластикові вінка чи двері та уберегтися від шахраїв – про це розповіли у пресслужбі Міністерства юстиції України в рубриці «Правова допомога».

Однією із найпоширеніших схем шахрайства під час придбання та встановлення металопластикових конструкцій є умовити клієнта внести передоплату за той чи інший продукт.

У відомстві зазначають, що під час такого шахрайства покупця просять оплатити частину суми або повну вартість за продукцію готівкою, або перевести кошти на банківську картку, або виставляють рахунок у одній з платіжних систем. Якщо покупець заплатив та не отримав квитанції або платіжного доручення, то він не зможе довести, що був ошуканий, оскільки гроші були передані покупцем добровільно .

Найкраще обирати для замовлення металопласт

икових конструкцій фірмові магазини, або перевірені точки продажів.
Найважливішим же кроком є перевірка компанії у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) тут.

«Для цього потрібно запросити у компанії-продавця зразок договору, де містяться реквізити продавця (юридичної особи або фізичної особи-підприємця (далі − ФОП). Потім у кілька кліків перевірити наявність такого продавця у ЄДР та його статус (діє, в процесі припинення, діяльність припинена)», - йдеться у повідомленні.

Якщо юридичну особу або ФОП не зареєстровано у ЄДР, у такому випадку немає відповідальної особи, з якою можна укласти договір. Переконайтеся у тому, що юридична адреса місцезнаходження юридичної особи або ФОПу в ЄДР збігається з адресою зазначеною в договорі.

Також, можна перевірити на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за цим покликанням наявність судових рішень щодо юридичної особи або ФОПу та з якими переважно питаннями позивачі звертаються до суду.

І нарешті, на сайті Єдиного реєстру боржників тут дізнатися чи перебуває юридична особа або ФОП на обліку в цьому реєстрі та чи виконує рішення суду.

При замовленні металопластикових конструкцій важливим моментом є укладення договору. Договір на виготовлення і монтаж металопластикової продукції підписується в двох екземплярах, бажано в приміщенні юридичної особи чи ФОПу.
Перед підписанням необхідно уважно ознайомитися з договором. Якщо виникають деякі сумніви щодо змісту договору, краще взяти зразок та проконсультуватися зі спеціалістом. Продавець, який працює в правовому полі, не буде заперечувати на детальному вивченні договору.

У договорі повинні бути чітко обумовлені наступні умови: продукція, яка замовляється (розміри, специфікація, кількість тощо), оплата, терміни поставки, гарантії на вироби та монтаж, відповідальність сторін, форс-мажорні обставини, умови розірвання договору тощо.

Під час укладення договору зверніть увагу на те, чи в договорі зазначена лише поставка металопластикових конструкцій до будинку або квартири, чи й здійснення монтажних робіт. Так як у більшості випадків це лише виготовлення та поставка, на здійснення монтажних робіт потрібна ще відповідна ліцензія.
Відсутність договору виключає можливість пред’явити будь-які претензії продавцеві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: