Через два роки фінансування медицини зросте на 60%, - Шмигаль

гроші медикам

Щодо видатків на медицину, закладених у бюджеті-2021, висловився і прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який запевнив у власному телеграм-каналі, що у 2021 році.

Щодо видатків на медицину, закладених у бюджеті-2021, висловився і прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який запевнив у власному телеграм-каналі, що у 2021 році.

«Будуть рекордні видатки на медицину. Майже 160 млрд грн. Це на 30 млрд більше, ніж цього року. Та майже на 65 млрд більше, ніж у 2019-му. Тобто, за 2 роки фінансування медицини зросте на понад 60%»,- зазначив прем'єр.

Шмигаль підкреслив, що наступного року зарплати всіх медиків будуть підвищені на 30%. Витрат на медицину в розмірі 5% ВВП буде досягнуто вже у 2023 році.

«При цьому на наступний рік ми плануємо дооснащення 210 приймальних відділень опорних лікарень. Буде закуплено майже 450 автомобілів швидкої медичної допомоги. Фінансування боротьби з коронавірусом буде забезпечено на належному рівні. Держава продовжить забезпечувати безкоштовне лікування для людей, а також всі доплати медикам, які борються з covid», – додав прем’єр.

Очільник уряду також нагадав, що влада опікується спроможністю медичної системи:

  • ухвалили чергове рішення, спрямоване на спрощення ввезення на територію Україну ліків, які використовуються у протидії covid-19. Це, у свою чергу, збільшить доступ лікарень до лікарських засобів та медичних виробів, що використовуються у боротьбі з коронавірусною хворобою;
  • розширено перелік товарів, що ввозяться в Україну та звільняються від сплати ПДВ. Йдеться насамперед про тест-системи та обладнання для лабораторної діагностики. Зміцнення потужності українських лабораторій дасть змогу збільшити кількість проведених тестів;
  • запроваджуються додаткові критерії виклику швидкої за пріоритетністю надання медичної допомоги. Залежно від стану пацієнта звернення до швидкої розділятимуться на критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні.

Це дасть можливість знизити рівень смертності, адже встановлюється пріоритет для пацієнтів із критичним станом. Норматив прибуття медичних бригад у такому разі має становити 10 хвилин із моменту надходження звернення до диспетчера.

З початку введення карантину медикам, які були задіяні в лікуванні covid-19, обіцяли доплати 300%, та отримували їх не всі. До того ж цю статтю фінансували місцеві бюджети, а не державний.

З вересня доплати лікарям вторинної ланки почали здійснювати з фонду боротьби з covid-19. Витратили на це 5,7 млрд грн. Санітари в окремих випадках отримують до 17 тис. грн, медсестри – до 21 тис. грн, лікарі – до 30 тис.

З 1 січня медики повернуться до середніх 9 тис. грн для лікарів, 7 тис. грн для медсестер і 5 тис. грн для молодшого медичного персоналу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: