Орган і волейбол: органістка з Ужгорода розповіла, як поєднати музику і спорт

Вечір романтичної органної музики відбудеться у неділю, 20 грудня, у Львівському органному залі. Органістка з Ужгорода Наталія Лендєл розповіла про майбутній концерт та про те, як спорт допомагає у музиці.

Сольний концерт органістки з Ужгорода Наталії Лендєл відбудеться у Львівському органному залі 20 грудня. Це вже далеко не перший виступ виконавиці тут, яка щоразу привозить до Львова нову програму.

«Цього разу я обрала епоху романтизму та початку ХХ століття, – розповіла Наталія Лендєл. – Музика того часу сповнена почуттів, дуже виразна та яскрава. Звучатимуть твори композиторів різних країн: Італії, Іспанії, Франції, Австрії, США та інших».

Ця музика не вимагає якоїсь особливої підготовки від слухачів, запевняє виконавиця. Наприклад, «Аве Марія» Шуберта впізнає сьогодні кожен, а піаністам буде цікаво послухати органні перекладення творів Рахманінова, ноти яких Наталія привезла з Мюнхена. Особливою родзинкою стане Астурія для соло педалі іспанського композитора Ісаака Альбеніса, головна партія в якій виконується ногами.

Наталія Лендєл – органістка та піаністка з Ужгорода. Закінчила Ужгородську дитячу музичну школу ім. П. Чайковського, музичне училище ім. Д. Задора та Львівську національну музичну академію ім. М. Лисенка по класу фортепіано. Освіту органістки здобувала в музичному училищі, у заслуженої артистки України Наталії Висіч, яка пішла у засвіти в 2013 році.

«Мені хотілося продовжувати заняття органом, проте на Закарпатті після смерті Наталії Дмитрівни не знайшла наставника. Тож їздила до Львова на майстер-класи професора Університету музики Граца Йоганна Труммера, відвідувала органні курси Haliciana Schola Cantorum, брала приватні уроки у професорки Галини Булибенко в Києві», – розповіла Наталія.

Особливою для виконавиці стала співпраця з органним майстром Шандором Шрайнером, якому вона допомагала реставрувати орган у католицькому храмі в Чопі: «Це була реставрація з нуля. Ми знімали та прочищали всі труби, відновили педальну клавіатуру,  міх, через який повітря потрапляє до труб органа, їздили на органну фабрику в Угорщину за деталями. За п’ять місяців нам вдалося повернути орган до життя. Мені це дуже допомогло як виконавиці, тепер я краще розумію механіку органа».

Сьогодні Наталія Лендєл – не лише концертуюча органістка,а й піаністка, концертмейстер в Ужгородській дитячій школі мистецтв, рідному музичному училищі та працює у духовому оркестрі у Закарпатській обласній філармонії.

«Творчість – це моє покликання, моє життя, – говорить Наталія, відповідаючи на питання, як їй вдається суміщати так багато активностей. – Щоб усюди встигнути, треба ставити обмеження та розставляти авторитети. Я дуже люблю сцену, люблю виступати, тому мені подобається працювати концертмейстером, особливо грати з дітьми. Мене це набагато більше мотивує вдосконалюватися, вчити нові твори і тримати себе у формі».

Але крім музики Наталія Лендєл також займається волейболом та неодноразово здобувала призові місця на змаганнях місцевого та обласного рівнів.

«Якщо музикою я займаюся із самого дитинства, то волейболом – 15 років, понад половину життя, – каже вона і зізнається, що не уявляє себе без цього виду спорту. – Але є свої але. Волейбол – це досить травматична гра як для піаністки та органістки, розставляючи пріоритети, я не роблю деякі вправи, якісь елементи, які би могли мені зашкодити та травмувати. До всього треба підходити з розумом. Спорт мені багато в чому допоміг. Викладачі зауважували, що я маю сильні руки, а це добре для піаніста, можна зіграти глибше, виразніше. Хороша координація ніг – те, що потрібно для органіста. Тут спорт мені теж став у нагоді».

Купити квитки на концерт Наталії Лендєл можна у Львівському органному залі та на сайті kontramarka.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: