Реставрація купола дерев'яної святині на Турківщині обійдеться в 700 тисяч гривень

_1608109875_613x321.78133903134_3_0
Фото: ЛОДА

До кінця нинішнього року мають завершити реставрацію дерев'яного храму в селі Ісаї, що на Турківщині

. Зокрема, зараз завершують встановлення купола, на який із обласного бюджету виділили 700 тисяч гривень.

Як повідомили у пресслужбі Львівської обласної держадміністрації, святиня збудована понад 350 років тому і є пам'яткою архітектури національного значення.

У відомстві зазначають, що відновлення церкви розпочали ще в 2018 році: тоді пам'ятка потребувала невідкладних протиаварійних заходів.

Читайте також: На Львівщині відновили капличку Матері Божої (фото)

За словами заступника голови ЛОДА Юрія Бучка, торік із обласного бюджету виділили близько півтори мільйони гривень, аби укріпити та замінити несучі конструкції даху та куполів. І додає: два куполи над вівтарем та центральною навою накрили ґонтом, що забезпечило збереження храму від проникнення вологи в середину приміщень.

Як пояснив виконроб Андрій Сенчишин, для завершення реставрації необхідно відновити ґанок,  замінити підпори,  накрити гонтом піддашшя та провести благоустрій території. Ці  роботи проводитимуть вже з наступного року.

Експерт додає, що це унікальний храм бойківського стилю, не схожий до інших дерев’яних церков. Церква увінчана маківками,  які ми відновлювали згідно зі старими фотографіями.

У святині є дуже красивий іконостас та розписи ХVIII – ХIХ століть. До кінця року маємо завершити реставрацію стін вівтаря, бабинця та куполів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: