Замість «коронавірусного»: в Україні створять новий спецфонд

гроші7
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

У 2021 році в Україні передбачене створення спецфонду, який буде вирішувати три питання, пов’язані з протидією COVID-19.

При цьому, у ньому буде менше коштів, аніж було у «ковідному», оскільки у бюджеті кошти на протидію коронавірусній хворобі закладені на міністерства напряму, повідомив у етері одного з вітчизняних телеканалів голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«По кожному міністерству, яке безпосередньо долучене до боротьби з коронавірусом, якщо в минулому році був окремий великий фонд і з нього все це відбувалося фінансування – у цьому році (2021 році. – Ред.) – по кожному міністерству є окремі програми для забезпечення існування держави і цих інституцій, і тих, хто працює в цих галузях, всім необхідним. Наскільки це можливо в рамках бюджету», – пояснив він.

Окрім цього, якщо спочатку і не планувалося створювати окремий фонд, то, за підсумками «великої дискусії» – цими днями під час нарад із представниками депутатських фракцій, із урядовцями, прем’єр-міністром і міністром фінансів – все ж таки прийшли до того, що додатково буде створюватись спецфонд.

«Туди будуть направлятися, скоріш за все, за результатами першого кварталу кошти, які будуть іти на вакцинування, на підтримку медиків, у тому числі збільшення заробітних плат, їх фінансування», – додав Дмитро Разумков.

Він зазначив, що це не буде «ковідний» фонд, як це було цього року.

«Ковідний» фонд створювався в цьому році, і все наповнення йшло туди. Сьогодні, я тільки що розповів, що є програми в кожному міністерстві. У нас не може бути двох фондів, які з одного боку буде окремий і називатися “ковідним”, а тут спеціальний фонд, з нього будуть фінансуватися конкретні питання, пов’язані з боротьбою (з COVID-19. – ред.). Якщо ми порахуємо з вами об’єм коштів, то в цьому фонді зараз їх буде менше, тому що це окремий спеціальний фонд», – зазначив голова Верховної Ради.

За його словами, кожне міністерство, яке пов’язане з боротьбою з COVID-19, отримає своє фінансування.

«Фактично, це буде три питання. Перше питання – окрім тих 2,6 млрд, які передбачені на вакцинування, в цьому фонді будуть закладатися кошти додаткові на вакцинування, на боротьбу з коронавірусом і на фінансову підтримку медиків», – зазначив Разумков.

Нагадаємо, Фонд боротьби з COVID-19 створили в Україні в квітні нинішнього року, попередньо переглянувши проєкт держбюджету. Зокрема, 13 квітня Рада ухвалила зміни до закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з яким був створений спецфонд для боротьби з коронавірусом об’ємом 64,7 мільярда гривень.

14 грудня нинішнього року Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні перерозподілив деякі видатки державного бюджету, передбачені головним розпорядникам бюджетних коштів на 2020 рік, та збільшив видатки Фонду боротьби з COVID-19 на 6 млрд гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: