Наступний рік буде важким: в облраді обговорили проєкт бюджету Львівщини- 2021

IMG_4296

У Львівській обласній раді за участі науковців, експертів, представників громадських організацій, депутатів ЛОР, керівників департаментів та управлінь ЛОДА відбулося громадське обговорення проєкту бюджету Львівщини на 2021 рік. 

Як прогнозують у департаменті фінансів Львівської облдержадміністрації, обсяг обласного бюджету в 2021 році сягатиме 5,1 млрд грн.

«Рік закінчуємо із серйозним невиконанням дохідної частини. Обласний бюджет недоотримав 260 млн грн доходів, через це багато видатків було призупинено. Поставили собі завдання не створити великої кредиторської заборгованості.

Докладаємо до цього максимум зусиль. Динаміка надходжень податків і платежів становить 14,3%.  Ми в цьому році очікуємо мобілізувати податків і зборів 57,6 млрд грн, більше 39 млрд підуть до державного бюджету. В результаті повернення трансферів 29 млрд грн становитимуть місцеві бюджети. В цьому році ми маємо 607 бюджетів, наступного року буде 81 бюджет», - розповів директор департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків.

Він додав, що структуру доходів обласного бюджету на 2021 рік складуть: податки і збори – 61%, будівництво, реконструкція та ремонт доріг 17%, субвенція на підтримку медицини 4%, освітня субвенція 10%, додаткова дотація на освіту і медицину 7%.

«Децентралізація внесла свої корективи. Першочергові акценти мають бути розставлені на бюджетній сфері. Вважаю, що майбутній бюджет є цілком реалістичний до виконання», - заявив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Сьогодні ж проєкт бюджету затвердила постійна комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради сьогодні. Цим рішенням проєкт основного фінансового документа області виноситься на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Під час обговорення проєкту бюджету йшлося про зменшення дотацій з боку деждави, зокрема обсяг додаткової дотації на передані повноваження в освіті та охороні здоров`я зменшено на 25%, обсяг базової дотації для області зменшено на 80%.

У підсумку депутатам пропонуватимуть затвердити обласний бюджет з обсягом доходів у 5 134, 6 млн грн і видатками обсягом 5134, 6 млн грн (зокрема: галузь освіти і науки – 1 497,5 млн грн, галузь дорожнього господарства – 891,5 млн грн, галузь охорони здоров’я – 713,8 млн грн, галузь культури – 467,7 млн грн,галузь соціального захисту – 422 млн грн, галузь фізичної культури і спорту – 142,5 млн грн).

На фінансування обласних програм пропонується передбачити 1,4 млрд грн. Наразі бюджетна комісія першочергово затвердила 12 програм, які мають видатки соціального характеру на суму 782 млн грн з терміном фінансування січень – березень. На реалізацію решти програм зафіксували в обласному бюджеті 2021 року нерозподілену суму – 479 млн грн.

У лютому – березні заплановано ухвалити нові програми, за якими область працюватиме наступні роки.

«Ми залишаємо за собою право до всіх цільових програм вносити зміни і викладати їх в новій редакції, якщо ми вважатимемо, що заходи, наприклад, треба вдосконалити або навпаки – відмовитися від деяких», - підсумував голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку ЛОР Володимир Квурт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: