Вакцина проти COVID-19: МОЗ розробляє план дій під різні сценарії

вакцина66
Фото ілюстративне

Міністерство охорони здоров'я України розробило Національний план впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації українців.

Про це повідомив очільник відомства Максим Степанов на власній сторінці у Facebook.

«При цьому вакцини, які будуть закупатися, мають різні умови зберігання, транспортування та сам механізм проведення щеплення. Тому МОЗ розробляє план дій під різні сценарії», - йдеться у повідомленні.

Він додає, що є кілька етапів розгортання кампанії вакцинації.

Перший етап. Передбачає щеплення медичних працівників, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19; військовослужбовців ЗСУ, які беруть участь в Операції Об'єднаних Сил; працівників соціальної сфери; людей, які перебувають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та персонал відповідних закладів.

«Вчора я поставив завдання внести в Національний План вакцинації громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Для цього будуть організовані відповідні пункти вакцинації на території України», - каже Степанов.

Другий етап. Планується вакцинація людей віком від 60 років, зокрема, тих, які належать до груп медичного ризику; працівників закладів освіти, а також структур, що забезпечують безпеку держави (Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Національна поліція, Збройні Сили України тощо).

Третій етап. Щеплення решти пріоритетних категорій громадян, а саме — людей віком від 18 до 59 років, які належать до груп медичного ризику та інші професійні групи, які мають вищий ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

Вакцинація відбуватиметься на базі наявних кабінетів щеплень (станом на грудень 2020 року в Україні їх налічується понад 11 тисяч).

Також планується створення мобільних бригад з імунізації, які будуть здатні здійснювати до 190 000 щеплень на тиждень.

Буде залучена й мережа сімейних лікарів.

Крім того, розглядається й можливість створення тимчасових центрів вакцинації.
Щодо холодового ланцюга для зберігання вакцин
Через різні вимоги до зберігання вакцин проти COVID-19 МОЗ розробляє відповідні логістичні плани, аби жодної дози вакцини не було втрачено. До процесу зберігання та транспортування вакцин залучатимуться як державні потужності, так і приватні компанії.

Міністр акцентує: до кінця тижня Національний план буде затверджений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: