Які свята відзначають 17 грудня (іменини, народні прикмети)

варвара

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 17 грудня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 17 грудня в Україні та світі.

Яке православне свято

День святої великомучениці Варвари. Свята Варвара вважається захисницею жінок, особливо вагiтних, і покровителькою жіночих ремесел.

Варвара народилася в місті Іліополі, в знатній язичницькій родині. Вона була єдиною дочкою багатія Діоскора, який був язичником і намагався всіляко вберегти свою доньку від впливу християнства.

Коли батько захотів віддати дочку заміж, вона не погодилася. Батько подумав, що причиною її відмови є самотність і дозволив їй ходити, куди вона побажає. Так Варвара познайомилася з християнами і прийняла їх віру.

Коли її батько дізнався про це, то вирішив покарати дочку і віддав її в руки мучителів. Історія свідчить, що після довгих мук її кинули до в'язниці, де вночі в баченні їй явився Бог, і зцілив рани.

На наступний день дівчину знову почали катувати, але вона мужньо все переносила, чим надихнула одну зі свідків Юліану, яка відступила від народу і оголосила себе християнкою. Такого вчинку їй не пробачили і підвісили на дерево поруч з Варварою.

Дівчат спочатку довго катували, а потім відрубали їм голови. У той же день Діоскор і головний мучитель Варвари Мартіан були повністю спалені блискавкою під час грози, так що від них не залишилося навіть кісток. 

Свята Варвара є покровителькою шахтарів і гірників, а також ремісників. Вони будують в її честь велику кількість каплиць і вівтарів. Також ця свята вважається покровителькою артилеристів і всіх людей, пов'язаних зі зброєю. У США, Великобританії, Канаді та Норвегії день великомучениці Варвари і зовсім відзначається як свято, присвячене артилерії.

Святій Варварі молилися також жінки, щоб вона захистила їхніх дітей від хвороб, а самих жінок – від несправедливості з боку чоловіка і свекрухи.

Іменини: Варвара, Геннадій, Іван, Уляна, Яна, Альбіна, Герман

Народні прикмети

  • Яка погода на Варвари, така й на Різдво.
  • Який день на Варвари, такий і на Сави.
  • Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото.
  • Якщо проти цього дня нічне небо в зорях - чекай холодів, а сліпе й тьмяне - на тепло.
  • Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.
  • Дерева в інеї - урожай на фрукти.
  • Якщо до цього дня сніг не випав - зима буде теплою, а як з'явиться - довгою і холодною.

17 грудня в Україні відзначають День працівника державної виконавчої служби України.

В офіційному календарі професійних свят він з'явився після підписання відповідного Указу Президентом України в липні 2009 року.

Державні виконавці грають найважливішу роль в процесі реалізації судових рішень. Адже що б суд не ухвалив, саме вони забезпечують виконання його рішень. Саме держвиконавці роблять так, щоб аліменти виплачувалися, а борги поверталися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: