Чи отримують пацієнти з COVID-19 безкоштовну медичну допомогу, - НСЗУ

медики
Фото ілюстративне

Лікування пацієнтів з COVID-19 у стаціонарі включно з ліками - безкоштовне. За цю медичну допомогу платить НСЗУ.

Якщо з пацієнта вимагають гроші, чи просять оплатити ліки, які входять у затверджений МОЗ протокол лікування, це неправомірно. І є підставою звернутися до НСЗУ з офіційною скаргою через наш сайт або за телефоном контакт-центру 16-77, - повідомили у відомстві під час брифінгу в п'ятницю, 18 грудня.

«Лікарня, яка має має договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом, отримала гроші, щоб купити все необхідне для допомоги пацієнту. І також виплатити доплати медикам.Тобто держава повністю оплачує допомогу тим пацієнтам, які лікуються від COVID-19 у стаціонарах лікарень», - кажуть у НСЗУ.

Безкоштовним також для пацієнтів взяття мобільними бригадами матеріалів для тестування. В тариф на оплату послуг мобільних бригад включено виїзд мобільної бригади до пацієнта, здійснення забору матеріалу для тестування методом ПЛР та доставку цього матеріалу в лабораторію. Сам тест також безкоштовний.

«НСЗУ оплачує за спеціальним пакетом послуги екстреної медичної допомоги для пацієнтів з підозрою або підтвердженим коронавірусом. Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура) - він чи його близькі мають телефонувати до «швидкої». І далі вже бригада екстреної допомоги оцінюватиме стан здоров’я пацієнта та визначатиметься, чи потрібна госпіталізація. Якщо за висновком бригади пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та дадуть рекомендації щодо самоізоляції», - додають у Нацслужбі здоров'я України.

Загалом за допомогу пацієнтам з COVID-19 та підозрою на нього з квітня цього року НСЗУ виплатила 11,4 млрд грн.

Зокрема:

  • 456 закладів, які лікують пацієнтів у стаціонарі, отримали понад 7 млрд грн;
  • 25 центрів екстреної медичної допомоги отримали 4 млрд грн;
  • у 940 закладах створені мобільні бригади, які беруть матеріал для тестування.
  • За цю послугу НСЗУ виплатила їм 317 млн грн.

Витрати на ліки в середньому на одного пацієнта оплачуються НСЗУ із розрахунку від близько 500 грн за один день лікування пацієнта у легкому стані до понад 5 тис. грн за один день лікування пацієнта в умовах інтенсивної терапії.

Ці тарифи, акцентують у відомстві, є середньозваженими: це означає, що один пацієнт потребуватиме дорожчого лікування, інший - дешевшого. Все це передбачено у тарифі НСЗУ.

Важливо знати, що залишок ліків для боротьби з COVID-19, які є в лікарнях, можна перевірити онлайн тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: